Njoftohet makthi gjeopolitik

Srgjjan Ivanovi / / Foto: Free Press

Presidentja e Komisionit Evropian (KE), Ursula von der Layen, vuri në dukje dje se nevojitet vullnet politik për të formuar njësitë ushtarake të Bashkimit Evropian (BE), në përgjigje të krizave me të cilat vendet anëtare të Bashkimit mund të përballen në e ardhmja.

Në fjalimin e saj vjetor në Parlamentin Evropian, Presidentja theksoi se tërheqja e trupave nga Afganistani si rezultat i vendimit të njëanshëm të Presidentit të Shteteve të Bashkuara, shkakton shqetësim të madh dhe ngre shumë pyetje.

- Ka një debat rreth asaj se për cilat njësi ka nevojë BE -ja, cili është qëllimi i tyre dhe çfarë niveli të pajisjeve na duhen për funksionimin e tyre. "Partshtë pjesë e debatit," tha von der Leyen, i cili erdhi në KE si ministër i mbrojtjes i Gjermanisë.

Por problemet me ushtrinë e shpallur prej kohësh të BE-së janë mjaft të mëdha për t'u zgjidhur me debat, dhe formimi i njësive ushtarake evropiane, sipas ekspertëve, do të nënkuptojë ndarje të reja në Bashkim.

Sipas një analize të botuar në gazetën Guardian, "formimi i një force ushtarake evropiane padyshim që do të çonte në një minimizim të rolit të NATO -s, i cili nuk do të ishte i pëlqyeshëm për disa shtete anëtare, veçanërisht ato nga Evropa Lindore". E njëjta analizë vë në dukje se gjashtë shtete anëtare të BE -së nuk janë pjesë e NATO -s (Austria, Qipro, Finlanda, Irlanda, Malta dhe Suedia), kështu që pyetja është cili do të ishte qëndrimi i tyre ndaj formimit të një ushtrie të përbashkët evropiane.

Problemi që ka BE -ja për momentin, nëse e shikoni nga pikëpamja maqedonase, atëherë ai bëhet i madh dhe i paimagjinueshëm. Pse? Sepse Maqedonia nuk është anëtare e BE -së, dhe hyri në NATO me një emër të ndryshuar! Erozioni ose ndarja përfundimtare e NATO -s e vendos vendin në një pozitë jashtëzakonisht të pafavorshme për sa i përket stabilitetit dhe sigurisë së tij, dhe meqenëse procesi i integrimit evropian është ngadalësuar pothuajse deri në pikën e ndërprerjes së plotë, atëherë pjesëmarrja në forcat e mundshme evropiane është e pamundur.

Von der Layen do të vizitojë Shkupin deri në fund të këtij muaji, si pjesë e turneut të saj në Ballkanin Perëndimor, kështu që ndoshta kjo është një mundësi e mirë për të pyetur udhëheqësit tanë për planet që ajo dhe bashkëpunëtorët e saj po përgatisin në lidhje me forcat ushtarake. për disa do të përbëhet nga mjekë, infermierë dhe inxhinierë, dhe sipas burimeve të tjera do të ketë njësi ushtarake të respektueshme të afta për të vepruar në të gjithë meridianët e globit.

Nuk është keq që presidencës së KE -së t'i kërkohet një pozicion zyrtar mbi pozicionin specifik të Maqedonisë, i cili duket "i brishtë" sa herë që përmenden disa ndryshime gjeopolitike në skenë. Si mundet që një vend që ndryshoi emrin për t'u bashkuar me NATO -n, të cilës i kërkohet të heqë dorë nga historia, heronjtë e saj kombëtarë për anëtarësimin në BE, të shpresojë për sigurinë në të ardhmen, nëse ushtria evropiane me të vërtetë gërryen rolin e saj? NATO dhe krijoi një terren për konflikte të reja në rajonin tonë?

Ne jetojmë në një kohë kur jo-gazeta për gjithçka botohen si një kasetë filmi, duke shkaktuar kaos në reagimet, opinionet dhe marrëdhëniet e vendeve të Ballkanit. Rajoni ynë është i tillë që mund të ndizet nga një fletë letre e panënshkruar, për të mos përmendur pasojat e sigurisë të një rigrupimi të ri aleat të vendeve evropiane. Sigurisht, udhëheqësit e BE -së nuk do të merren me ne ndërsa debatojnë për të ardhmen e tyre, por atyre duhet t'u thuhet menjëherë se nëse i përsërisin negociatat në Bruksel, ata duhet ta dinë se veprimi i parë i forcave të tyre të sapoformuara mund të jetë në Maqedoni. afërsia e menjëhershme.

Video e ditës