“Gazprom” njofton një rritje të madhe të çmimit të gazit në Evropë

Gazprom
Gazprom / Foto: EPA-EFE / ANATOLY MALTSEV

Prodhuesi rus i gazit "Gazprom" prezantoi sot raportin për operacionet në 7,5 muajt e parë të vitit dhe njoftoi se çmimi i gazit në Evropë gjatë dimrit do të kalojë 4.000 dollarë për 1.000 metër kub.

Sipas raportit, eksportet në vendet jashtë Komonuelthit të Shteteve të Pavarura arritën në 78,5 miliardë metra kub, që është një rënie prej 36,2 për qind, ndërsa në të njëjtën kohë eksportet e gazit rus drejt Kinës shënuan rritje.

Prodhimi i “Gazprom” nga 1 janari deri më 15 gusht, sipas të dhënave paraprake, arrin në 274,8 miliardë metra kub gaz, që është 13,2 për qind më pak në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Kërkesa për gaz të prodhuar nga “Gazprom” në tregun vendas është ulur me 2,3 për qind.

Gazeta ruse "Kommersant" njoftoi se në fund të korrikut çmimi i gazit në Evropë filloi të rritet, i cili tani ka kaluar 2.000 dollarë për 1.000 metër kub dhe shkak për këtë është ulja e furnizimit të Severn Stream nga " Gazprom".

- Çmimi i gazit në Evropë dje u rrit në 2.500 dollarë për mijë metër kub, duke tejkaluar vlerat që nga fillimi i muajit mars. Gazi është gjithnjë e më i shtrenjtë për shkak të temperaturave të larta të ajrit dhe thatësirës, ​​gjë që e bën të vështirë transportin e qymyrit përmes lumit. Gjithashtu, dërgesat e gazit nga Norvegjia janë zvogëluar për shkak të riparimeve në objektet e prodhimit, thuhet në tekstin e Kommersant.

Video e ditës