Punëdhënësit kërkojnë që pushimi mjekësor të paguhet 15 ditë në vend të 30 ditëve

Foto: Shtypi i Lirë / Dragan Mitreski

Nga 30 deri në maksimum 15 ditë, kompanitë e tekstilit dhe lëkurës kërkojnë që të reduktohet numri i ditëve që paguhen për pushimet mjekësore, të cilat përballohen nga punëdhënësit. Angel Dimitrov, kryetar i Asociacionit që përfaqëson interesat e këtyre dy sektorëve, tha për “Sloboden pechat” se gjithnjë e më shumë pranojnë ankesa nga punëdhënësit për keqpërdorim të pushimit mjekësor dhe se kjo dukuri është më e shpeshtë në periudhën e verës. Sipas Dimitrovit, është e drejtë të thuhet se pushimet e rreme mjekësore nuk janë fenomen vetëm i sektorit privat.

– Shkojnë jashtë vendit, punojnë në arë dhe pas një muaji, bëjnë një pushim një ose dy ditë, derisa mjekët e familjes të hapin një pushim të ri mjekësor me një diagnozë të re. Puna në këta dy sektorë është e kufizuar me afate. Në sektorin privat nuk jeni në gjendje të keni disa punonjës në një vend pune, por çdo vend pune është i planifikuar në mënyrë që mungesa e një punonjësi të ndihet si nga punëdhënësi ashtu edhe nga kolegët. Ne nuk mund ta dimë se sa do të zgjasë pushimi mjekësor, ne duam ta përfundojmë punën në kohë, e për më tepër nuk mund të gjejmë punëtorë të rinj brenda natës - thotë Dimitrov.

Ai tregon se në Ligjin e ri për Marrëdhëniet e Punës, ky problem trajtohet veçmas, por është skeptik nëse Fondi i Shëndetësisë ka kohë dhe punonjës të mjaftueshëm për të kryer kontrollet në kohë reale.

– A do të jetë e mundur të kontrollohen të gjitha sëmundjet? Disa janë hapur, të tjera janë mbyllur. Na duhet që abuzimi të zbulohet menjëherë, jo tre muaj më vonë. Për këtë arsye kërkojmë shkurtimin e ditëve të sëmundjes që i bartim ne, pra në vend të 30 deri në 15 ditë - sqaron Dimitrov.

Jo vetëm punëdhënësit, por edhe qytetarët kanë histori të tilla për kolegë të sëmurë "kronikë" dhe për këtë arsye ata po mbrojnë që paratë e paguara nga Fondi për pushim mjekësor mbi një muaj (dhe ku padyshim ka ditë të rreme sëmundjeje) të përdoren për më shumë. pjesëmarrje për barna të caktuara për sëmundje kronike dhe për disa operacione jashtë vendit.

-Kam patur kolegë të sëmurë me muaj të tërë, por gjatë asaj kohe nuk kanë pasur turp të vendosin fotot e tyre në rrjetet sociale - shkruajnë qytetarët në rrjetet sociale, madje zbulojnë se derisa janë në pushim mjekësor, kolegët e tyre kanë tezga nëpër tregje. , luaj muzikë dhe këndoj.pas dasmave etj.

Në Maqedoni, Fondi i sigurimeve shëndetësore nuk ka të dhëna për keqpërdorime nga qytetarët në lidhje me pushimet mjekësore, por ka informacione për lëshimet e mjekëve që janë të karakterit administrativ. Vitin e kaluar, një pjesë e mediave njoftoi se FZORSM nuk ka të dhëna për keqpërdorimet e pushimeve mjekësore të bëra nga qytetarët. Sipas të dhënave të FZORSM nga viti 2021, ka pasur 3.044 kërkesa për pushim mjekësor deri në 30 ditë.

Detektivë punësohen edhe për pacientët “fake”.

Për shkak të shfaqjes së shpeshtë të sëmundjeve false, si dhe faktit që ky fenomen është i vështirë për t'u vërtetuar, disa shefa vendosin të nisin një hetim privat. Kështu, një agjenci detektive në faqen e saj të internetit ofron, ndër të tjera, një kontroll për abuzimet me pushimin mjekësor të paguar.

- Nga hetimet e rasteve të dyshimeve për shpërdorim të pushimeve shëndetësore të paguara rezulton se një përqindje e madhe e pushimit mjekësor përdoret për disa arsye të tjera që nuk kishin të bënin me gjendjen shëndetësore, largim apo largim nga vendbanimi (pushime, udhëtime); kryerja e punëve të tjera fitimprurëse (punë në tregun e zi ose në një kompani tjetër konkurrente), prandaj shumë kompani u përballën me një rritje të numrit të punonjësve që marrin pushim mjekësor më shpesh. Numri i sëmundjeve false është rritur, gjë që vërtetohet nga përvoja shumëvjeçare. Agjencia e detektivëve ofron shërbime për kryerjen e kontrolleve dhe zbulimin e abuzimeve të mundshme të lejes së rreme mjekësore. Pas përfundimit të vëzhgimit të personit që merr pushim të rremë mjekësor, ofruesi i shërbimit merr një kallëzim dhe në bazë të njohurive dhe dëshmive të mbledhura, ofruesi i shërbimit mund t'i përdorë në procedurë të mëtutjeshme - thuhet në faqen e një agjencie detektive në Shkup. .

Rreth 15 për qind e pushimeve mjekësore në Serbi ishin të pabaza

Svetlana Budimçeviq nga Sindikata e Punëdhënësve të Serbisë, në një bisedë për H1, tha se vlerësimi i Institutit Republikan për Sigurime Shëndetësore është se rreth 40.000 mijë persona kanë keqpërdorur pushimin mjekësor. Budimçeviq tha se pranojnë ankesa nga punëdhënësit se shpesh vërehet problemi i pushimit të rremë mjekësor dhe se kjo praktikë është më e zakonshme në periudhën e verës kur kryhen punë sezonale. Siç shpjegoi ajo, kjo ndodh si në sektorin privat ashtu edhe në atë shtetëror dhe sipas saj 40.000 mijë lejet false të sëmundjes janë një numër shumë i madh në këto kohë, gjë që është një situatë e rëndë. Meqë ra fjala, sipas ligjit serb, është paraparë largimi nga puna për shkak të keqpërdorimit të pushimit mjekësor, tha Budimçeviq.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës