Fuere: Bullgaria sillet si një fuqi koloniale dhe jo anëtare e BE-së, mungon reciprociteti

Erwan Fouere / Foto: Arkivi

Marrëveshja e Ohrit i rezistoi sfidës së kohës, por fryma e saj duhet të ruhet edhe më shumë, vlerëson ish-ambasadori evropian në Shkup. Ervan Fuere. Në një intervistë me Alsat ai thotë se politikat duhet të zbatohen në interes të gjithë shoqërisë, jo vetëm të një grupi të caktuar etnik. Me këtë rast ai përmendi punësimin në administratë dhe arsimin e integruar multikulturor. Lidhur me marrëveshjet e Maqedonisë, Fuere thotë se është i befasuar që Shkupi dhe BE nuk kanë ofruar reciprocitet në rastin e Bullgarisë.

“Mendoj se është një kujtesë e rëndësishme që Marrëveshja e Ohrit solli paqen dhe fundin e konfliktit të armatosur në Maqedoni dhe ende krijoi një kornizë për stabilitet, për institucionet demokratike dhe decentralizimin e pushtetit në një kohë kur vendi tashmë dëshironte të tregojë evropianët e tij. kredencialet dhe dëshirën për të qenë pjesë e procesit të integrimit evropian. Marrëveshja Kornizë e Ohrit dha shembull edhe për rajonin, i cili në atë kohë ishte ende nën kërcënimin e konflikteve ndëretnike dhe tensioneve ndërshtetërore. 20 vjet më vonë, do të thosha se marrëveshja definitivisht i ka qëndruar provës së kohës përkundër pengesave të shumta të hedhura në rrugën e saj, veçanërisht gjatë qeverisë së udhëhequr nga Gruevski, me qasjen e saj tejet të centralizuar ndaj pushtetit dhe mungesën e dialogut politik. Por në të njëjtën kohë, ka ende shumë punë për të bërë për të siguruar që fryma e marrëveshjes të respektohet plotësisht – thotë ambasadori Fuere.

Duke komentuar marrëveshjen për fqinjësi të mirë me Bullgarinë, diplomati thekson se qytetarët maqedonas kishin nevojë për "pilula" të forta për të gëlltitur, dhe kjo sipas tij ende dëshmon vendosmërinë e qytetarëve dhe të shtetit për të ndjekur dhe arritur qëllimet kryesore politike. .

– Më duhet të them se jam pak i befasuar, për shembull, nga detyrimi i qeverisë për të bërë ndryshime kushtetuese për të njohur ekzistencën e komunitetit bullgar në vend. Jam i habitur që nuk ka rezistencë nga qeveria për të siguruar reciprocitet në këtë çështje, sepse të gjithë e dimë se Bullgaria vazhdon të refuzojë të njohë dhe zbatojë vendimet e Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut në lidhje me njohjen e komunitetit maqedonas në Bullgari. Prandaj, kjo do të mbetet një çështje përçarëse në shoqërinë maqedonase dhe kjo është e kuptueshme. Po ashtu edhe çështja që tani disa pjesë të Marrëveshjes së Fqinjësisë së Mirë janë pjesë e kornizës së negociatave dhe mendoj se kjo krijon realisht një situatë të re të paprecedentë në procesin e zgjerimit. Pikërisht për shkak të mungesës së reciprocitetit për njohjen e komuniteteve në Maqedoni dhe Bullgari, mendoj se është e turpshme që BE-ja e lejoi këtë, sepse cili është qëllimi i kësaj gjykate nëse nuk respektohen vendimet e saj - përfundon Fuere.

Video e ditës