Propozimi francez nën shqyrtimin e grupit të punës

Mariçiq në takim me grupet punuese partiake/Foto: MPB

Me qëndrime krejtësisht të kundërta, dje pasdite në Klubin e deputetëve filloi mbledhja e grupit të punës së partive parlamentare për shqyrtimin e propozimit të fundit francez, pranimi eventual i të cilit do të nënkuptonte heqjen e vetos bullgare për negociatat e vendit me Bashkimin Evropian.

Çështjet e identitetit dhe gjuha maqedonase tashmë janë të mbrojtura dhe nuk janë pjesë e propozimit francez, sipas LSDM, opozita VMRO-DPMNE dhe treshja e partive më të vogla në pushtet DS, DOM dhe LDP kërkojnë ndryshim të kornizës së negociatave pikërisht në këtë zonë. për çështjet e gjuhës dhe identitetit.

Me këto qëndrime krejtësisht të kundërta, dje pasdite në Klubin e Deputetëve filloi mbledhja e grupit punues të partive parlamentare për të shqyrtuar propozimin e fundit francez, pranimi eventual i të cilit do të nënkuptonte heqjen e vetos bullgare për negociatat e vendit me BE-në. Bashkimi. Anëtarë të këtij grupi janë zëvendëskryeministri për çështje evropiane Bojan Mariçiq dhe koordinatori i grupit parlamentar të LSDM-së Jovan Mitreski, deputetët Antonijo Milloshoski dhe Aleksandar Nikolovski nga VMRO-DPMNE, koordinator i grupit parlamentar të BDI-së Arbër. Ademi, Elmi Aziri nga Aleanca e Shqiptarëve dhe deputeti Pavle Trajanov, si përfaqësues i LDP-së, DOM-it dhe DS-së.

Sipas Mitreskit, nuk bëhet fjalë për ndryshim të propozimit francez, i cili është edhe propozim evropian, por për konkluzionet që Kuvendi do t'i nxjerrë dhe me të cilat do ta obligojë Qeverinë gjatë negociatave me BE-në.

- Pres përgjegjësi nga të gjitha palët sepse është një proces serioz për vendin dhe për të ardhmen e vendit. Projekt-konkluzionet tona i referohen angazhimit tonë strategjik për anëtarësimin në BE, duke përjashtuar çështjet dypalëshe historike dhe arsimore. Konkluzionet do të nënkuptojnë respekt të pakushtëzuar për përcaktimin e veçorive të veçanta historike, gjuhësore e kulturore të popullit tonë. Ne gjatë gjithë kohës themi se çështjet bilaterale janë të përjashtuara nga korniza e negociatave, por ajo dilemë hapet në opinion dhe prandaj si Kuvend do të konfirmojmë që çështjet bilaterale janë të përjashtuara - tha Mitreski.

“Shtypi i Lirë” ka dalë në konkluzionet e propozuara nga LSDM-ja. Sipas konkluzioneve të propozuara, “Kuvendi pas shqyrtimit dhe miratimit të informacionit të Qeverisë, pranon kornizën negociuese për negociatat për anëtarësim të Maqedonisë me BE-në e propozuar nga Presidenca franceze”. Kuvendi e obligon Qeverinë që në vazhdimësi t'i përmbahet përcaktimit për respektimin e pakushtëzuar të gjuhës, identitetit dhe veçorive kulturore të popullit maqedonas, si elemente të panegociueshme.

Qeveria duhet të veprojë në përputhje me aspiratat strategjike të vendit për integrim dhe anëtarësim të plotë në BE dhe të pranojë kuadrin e negociatave të ofruara me BE-në, duke përjashtuar elementet dypalëshe historike dhe arsimore në kuadër dhe me respekt të pakushtëzuar për identitetin gjuhësor, historik dhe veçoritë kulturore të popullit maqedonas gjatë gjithë procesit negociator. Qeveria duhet të obligojë ekipin negociator që negociatat t'i zhvillojë në baza të barabarta dhe parimore dhe me respekt për veçantinë e popullit maqedonas. Gjatë negociatave duhet të ndiqet plotësisht Rezoluta e miratuar në Kuvend nga viti 2021. Qeveria duhet të informojë vazhdimisht Parlamentin rregullisht dhe sipas nevojës dhe kërkesës, të paraqesë një raport vjetor për ecurinë e procesit të negociatave”.

Koordinatori i BDI-së Ademi tha se plotësisht pajtohet me Mitreskin dhe thekson se BDI solidarizohet plotësisht me maqedonasit, se kemi të kaluar dhe të ardhme të përbashkët dhe të ardhmen duhet ta ndërtojmë së bashku.

– Nuk është koha për lajme të rreme dhe debate emocionale. Siç e dini, gjuha maqedonase është e pastër, pa fusnota, pa yllza, pa shpjegime shtesë. Do të kemi fillimin e negociatave, theksoi presidenti i Këshillit të BE-së, Michel, se si ne ashtu edhe Shqipëria do të fillojmë menjëherë skriningun. Ekziston një kornizë negociuese dhe do të vërtetohet se gjuha maqedonase është gjuha maqedonase dhe do të bëhet gjuhë zyrtare e BE-së - tha Ademi.

Në draft vërejtjet e VMRO-DPMNE-së në dokumentin Qëndrimi i përgjithshëm i BE-së, në pikën 3 sugjerojnë që fjalët “BE i merr parasysh deklaratat përkatëse të njëanshme të Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut për gjuhën maqedonase” të fshihen dhe shtohet se. do të jenë në gjuhën maqedonase. Në pikën 5 të kuadrit të negociatave, ku BE i referohet marrëveshjes së Prespës dhe asaj me Bullgarinë dhe kërkon respektimin dhe zbatimin e tyre, të fshihet paragrafi i fundit, ku shënohet neni 12 i Marrëveshjes së Fqinjësisë së Mirë me Bullgarinë.

Në dokumentin e qëndrimit të përbashkët të BE-së propozojnë fshirjen e pikës 11, e cila parashikon se konferenca e dytë ndërqeveritare do të mbahet pasi Maqedonia të ndryshojë Kushtetutën, gjegjësisht të futë bullgarët në to. Gjithashtu, VMRO-DPMNE kërkon që nga i njëjti dokument të fshihen nenet 13 dhe 14, ku përmendet përmbushja e protokolleve të Marrëveshjes për fqinjësi të mirë dhe theksohet rëndësia e “rezultateve të dukshme” në zbatimin e saj.

- Vërejtjet tona i referohen para së gjithash heqjes së të gjitha pjesëve të kontestuara që shkaktuan polemika në lidhje me propozimin ekzistues, i cili shkakton dëm të hapur ndaj interesave shtetërore dhe kombëtare. Amendamentet e tekstit kanë të bëjnë me heqjen e pjesës për ndryshime kushtetuese që do ta obligonin shtetin, si dhe refuzimin e mundësisë për ndryshimin e teksteve shkollore, fakteve historike si dhe rreziqeve që ekzistojnë për mohimin e gjuhës maqedonase - theksoi Mickoski. thonë para takimit në një intervistë për Deutsche.

Në projekt-konkluzionet e DS-së, të cilat ende nuk janë harmonizuar me DOM-in dhe LDP-në dhe në të cilin ka arritur “Sloboden Pechat”, kërkohet që pika 3 e konkluzioneve të hiqet nga korniza e negociatave në tërësi dhe që çështjet dypalëshe. të përjashtohet nga të gjitha aktet. . Të gjitha dokumentet e tjera gjithashtu kërkohet të jenë në baza reciproke.

“Këshilli i Bashkimit Evropian në draft-konkluzionet në pikën 4 përcakton detyrimin e Bullgarisë që të zbatojë vendimet e Gjykatës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut në Strasburg, lidhur me të drejtat e maqedonasve në Bullgari. Pas inkorporimit të konkluzioneve të miratuara nga Kuvendi, Qeveria duhet të pranojë kornizën e negociatave”- thuhet në konkluzionet e propozuara nga DS.

Video e ditës