FOTO+VIDEO | Norvegjia ka premtuar një miliard euro për të mbështetur Ukrainën

Jonas Gar Stoere në Kiev, Ukrainë / 1 korrik 2022 / Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Norvegjia është zotuar të sigurojë 1 miliard euro mbështetje financiare për Ukrainën për të rritur mbrojtjen e saj, për të ndihmuar të varfërit dhe për të ndihmuar në rindërtimin pas pushtimit rus.

Kryeministri norvegjez Jonas Gar Stoere dje në Kiev ai tha se Norvegjia dëshiron të shprehë solidaritetin e saj me luftën për mbijetesën e Ukrainës.

“Unë jam këtu për të thënë se lufta e Ukrainës nuk ka të bëjë vetëm me Ukrainën. Bëhet fjalë për disa parime bazë të botës që ne do t'u ofrojmë fëmijëve tanë. Bëhet fjalë për sigurinë në Evropë, për fatin e fqinjit tuaj”, tha Stoere në një konferencë të përbashkët për shtyp me presidentin ukrainas Volodymyr Zelensky.

Jonas Gar Stoere dhe Volodymyr Zelensky në Kiev, Ukrainë / 1 korrik 2022 / Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

“Ne do të dhurojmë një miliard euro për të mbështetur vendin dhe popullin tuaj për pjesën tjetër të vitit 2022 dhe 2023. Kjo luftë është shkelje e së drejtës ndërkombëtare... Ju keni të drejtë të mbroni veten dhe ne kemi të drejtë të ndihmojmë në mbrojtjen tuaj”, shtoi Stoere.

Kur u pyet nëse Norvegjia ishte e gatshme të rriste kontributin e saj në furnizimin me gaz të Evropës, Stoere tha se Norvegjia tashmë po prodhonte sasinë "maksimale" të mundshme të gazit, por se do të bënte gjithçka që është në fuqinë e saj për ta furnizuar atë.

Zelensky thotë se është e nevojshme të vazhdohet të ushtrohet presion ndaj Rusisë për t'i dhënë fund luftës.

Burimi: MIA

Video e ditës