FOTO+VIDEO | Kovaçevski: Së bashku me aleatët e NATO-s, ne forcojmë pozicionet tona dhe sigurojmë siguri, siguri dhe paqe për qytetarët tanë

Dimitar Kovacevski / 2 korrik 2022 / Foto: Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut

Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski së bashku me ministrin e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska dhe ambasadorit të SHBA në vendin tonë, Kate Burns, sot ka vizituar aeroplanmbajtësen “Harry S. Truman."

Foto: Qeveria e Republikës së Maqedonisë Veriore

Në vijim ju përcjellim të plotë deklaratën e kryeministrit Kovacevski:

“Siguria e një vendi, stabiliteti i tij, paqja dhe stabiliteti në rajon është një nga kushtet themelore që sigurojnë zhvillim ekonomik, prosperitet dhe cilësi të jetës për qytetarët.

Së bashku me aleatët tanë nga Aleanca e NATO-s, ne qëndrojmë fuqishëm në qëndrimet se bashkësia jonë është përfitimi ynë më i madh, garanci për integritetin tonë territorial dhe sigurinë, si dhe ofron perspektivë dhe të ardhme për qytetarët.

Ne e kemi dëshmuar se me unitetin tonë dhe në ofrimin e mbështetjes, ndihma humanitare dhe furnizime mjekësore për qytetarët e Ukrainës, të cilët janë përballur me agresionin ushtarak nga Rusia muajt e fundit.

Lufta në Ukrainë tregoi se vendimi ynë për t'u anëtarësuar në NATO ishte një qëllim strategjik i suksesshëm dhe ju siguroj se ne vazhdojmë me vendosmërinë tonë për të rritur sigurinë dhe për të forcuar demokracinë, për të përmbushur objektivin strategjik të integrimit evropian.

Së bashku me anëtarët e NATO-s, duke treguar solidaritet vetëmohues, ne marrim pjesë në sigurimin dhe forcimin e vlerave, standardeve dhe të drejtave demokratike të të gjithë qytetarëve, në të gjitha vendet që kanë nevojë për to.

Sot, me praninë tonë në aeroplanmbajtësen Harry S. Truman”, pjesë e flotës së NATO-s në Mesdhe, ne po demonstrojmë kapacitetin mbrojtës tonë dhe të partnerëve tanë strategjikë, të cilët janë pjesë e sistemit të Aleancës.

Me vizitën e sotme, për të cilën jam veçanërisht krenar, ne po demonstrojmë mbështetje për operacionet detare të SHBA-së në Evropë.

Kjo luftanije mbresëlënëse ka kapacitetin për të mbajtur 90 avionë ose helikopterë, ka një kapacitet mbajtës prej 100,000 tonësh dhe është pjesë e gjeneratës së aeroplanmbajtësve më të mëdhenj të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Maqedonia e Veriut është pjesë e sistemit kompleks për detyra efikase operacionale, që synojnë sigurimin e mbrojtjes kolektive efikase dhe ruajtjen e sigurisë.

Vendi ynë, së bashku me partnerët nga aleanca më e madhe e sigurisë dhe mbrojtjes në botë, merr pjesë dhe do të vazhdojë të marrë pjesë aktive në proceset globale për të garantuar paqen, lirinë dhe sovranitetin.

Ne, së bashku me aleatët e NATO-s, po forcojmë pozicionet tona për t'u përballur me të gjitha kërcënimet dhe sfidat konvencionale dhe jokonvencionale dhe sfidat ndaj sigurisë, sigurisë dhe paqes.

Sot është më se e dukshme që me këtë aksion tonë strategjik po investojmë në zhvillimin afatgjatë të vendit tonë, duke garantuar të ardhmen e fëmijëve tanë, si pjesë e barabartë e aleancës më të fuqishme ushtarake në botë të ndërtuar dhe të ndërtuar dhe bazuar në vlerat më të larta civilizuese demokratike”.

Video e ditës