FOTO | Në vitin 2026, Salla Universale do të hapë dyert për vizitorët, e modernizuar, por me rreth 300 vende më pak.

Salla Universale / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Lidhur me vërejtjet e kryetares së komunës Danela Arsovska se projekti është i pasigurt, projektuesi Bujar Muça pohon se projekti në aspektin e sigurisë nuk mungon as ka pasur dhe as do të ketë.

Pas një jave pasi ekskavatorët hynë dhe filluan pastrimin e hapësirës afër Sallës Universale nga të gjitha mbeturinat dhe mbeturinat ndërtimore të mbetura dy vjet pas ndërprerjes së rindërtimit, sot ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska njoftoi se rindërtimi përfundimisht po vazhdon.

Sipas pritshmërive, punimet ndërtimore do të zgjasin rreth tre vjet, ndaj diku nga fundi i vitit 2026, salla e kultit duhet të rihapet për vizitorët.

Bisera Kostadinovska-Stojçevska / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Salla Universale ka një vlerë emocionale për banorët e Shkupit dhe për publikun. Shkupit i mungon ajo, artistëve dhe punëtorëve të kulturës. Ne e dimë këtë nga vitet e kaluara dhe nuk mund të vazhdonim të linim që kjo ndërtesë të rrënohej. Të motivuar pikërisht nga rëndësia e Sallës Universale, si dhe nga heshtja dhe inertiteti i Qytetit të Shkupit, Qeveria dhe Ministria e Kulturës vendosën të marrin përgjegjësitë në mënyrë që përfundimisht t'i qasemi rindërtimit pa ndërprerje dhe të mundësojmë objekti të funksionalizohet sërish - bëri me dije ministrja e Kulturës, e cila shtoi se janë siguruar mjete për rikonstruksionin e përgjithshëm.

Salla Universale / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Vlera e parashikuar për kryerjen e punëve ndërtimore dhe për mbikëqyrjen e rindërtimit të Sallës Universale është pak më shumë se një miliard denarë ose rreth 16 milionë euro. Investitor është Ministria e Kulturës, ndërsa kontraktor është kompania “Universal Balkan”, e cila më shumë se dy vjet më parë ishte angazhuar nga Qyteti i Shkupit për restaurimin e objektit. Sipas kontratës, kontraktori ka detyrim që brenda 90 ditëve të përfundojë fazën e parë të rikonstruksionit, që përfshin rikonstruksionin e fasadës dhe çatisë. Për ndërtimin e sallës këtë vit nga buxheti i shtetit janë siguruar 120 milionë denarë, ndërsa për vitin 2025 dhe 2026 443.818.000 denarë.

Ne e dimë se çfarë do të thotë zhvillimi i kulturës dhe nuk është e mundur pa këtë objekt shumëfunksional. Kjo sallë është e të gjithëve, artistëve, aktorëve të kulturës dhe mbi të gjitha publikut. Prandaj, misioni ynë në tre vitet e ardhshme do të jetë ta rregullojmë këtë hapësirë ​​siç i ka hije Shkupit. Është nder, por ndjej edhe përgjegjësi të madhe që i gjithë procesi i rindërtimit të zhvillohet profesionalisht, profesionalisht dhe me përkushtim, ashtu siç ne përpiqemi të promovojmë kulturën - theksoi Kostadinovska-Stojçevska.

Salla Universale / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Rikonstruksioni kryhet sipas projektit të “Megaron Engineering”. Projektuesi Bujar Mucha shpjegoi se projekti ka përfunduar në të gjitha fazat e tij që nga viti 2021 dhe tani është në dispozicion të kontraktorëve për të përfunduar fazën e parë, dhe më pas përmes tenderimit për të vazhduar me atë që është faza teknike dhe e brendshme. Sipas tij, skena dhe hapësira e publikut do të modernizohen tërësisht, por numri i ulëseve do të reduktohet me rreth 300 për shkak të rregulloreve të reja arkitekturore, por edhe nga aspekti i mbrojtjes nga zjarri.

Salla Universale / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Lidhur me vërejtjet e kryetares Danela Arsovska se projekti është i pasigurt, Muça pohon se mangësitë e projektit në aspektin e sigurisë as nuk kanë qenë dhe as do të jenë.

Projekti ka kaluar dy herë në të gjitha institucionet që auditojnë dhe japin opinione. Si çdo rikonstruksion, ka pasur nevojë për një ose dy trarë të tjerë, të cilët i rregulluam së bashku me mbikëqyrjen, ridizajnuam të gjithë pjesën rreth statikës, morëm përsëri një rishikim pozitiv dhe një tjetër mendim pozitiv nga IZIIS - theksoi projektuesi.

Ai nuk beson se për shkak të ndikimit atmosferik, në periudhën e kaluar derisa është ndërprerë ndërtimi, ka pasur dëmtime serioze në ndërtim.

Ndërkaq, në shënimin e sotëm të vazhdimit të rindërtimit morën pjesë kryetari i Komunës së Qendrës, Goran Gerasimovski, ish-kryeministri Dimitar Kovaçevski, si dhe përfaqësues nga punëtori dhe mbikëqyrësi.

Salla Universale / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Rindërtimi i Sallës Universale është “dhimbje koke” edhe për Qytetin e Shkupit edhe për Qeverinë

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës