FOTO | Stefanija Nestorovska na sjell një recetë unike: Bukë banane me lëng çoko-mjedër

Stefanija Nestorovska / Foto: Arkivi Privat

Stefanija Nestorovska, e cila është prapa profili i instagramit dhe blogun snestorovska.com, gjithmonë di të na befasojë me gatime interesante dhe shpikëse.

Stefanija sot ndau një recetë unike - si për ata që duan shije të reja, interesante, por edhe për ata që janë besnikë ndaj pjatave tradicionale. Buka me banane me çoko-mjedër është diçka që duhet ta provoni patjetër.

Përbërësit:

- 2 banane të pjekura të pjekura (sa më të pjekura, aq më mirë)

- 160 g (1/2 filxhan) shurup panje

- 125 g (1/2 filxhan) gjalpë bajame

- 100 g (1 filxhan) miell tërshërë

- 3 lugë (të plota) kakao

- 1 lugë çaji pluhur pjekjeje

- 1 grusht mjedra të ngrira

përgatitja:

Ngroheni furrën në 175 gradë dhe në tavën e pjekjes shtoni letër furre. Ose ndonjë tavë/kallëp sipas zgjedhjes suaj.

Në një tas të madh të thellë, shtoni purenë e bananes, gjalpin e bajameve dhe shurupin e panjeve. I trazojmë derisa të përftohet një masë uniforme.

Në këtë përzierje shtoni përbërësit e tjerë të thatë (përveç mjedrës) dhe përzieni përsëri.

Masën e përftuar e shtojmë në tavën e përgatitur më parë dhe e rrafshojmë mirë. Shtoni sipër mjedrat e ngrira dhe shtypini që të depërtojnë pak në brumë.

Piqeni për 40-45 minuta, por pas rreth 30 minutash duhet të kontrolloni sa larg është me një kruese dhëmbësh. Nëse kruese dhëmbësh del e pastër - buka është gati, nëse ka mbetur brumë - atëherë duhen edhe 5-10 minuta shtesë.

Lëreni të ftohet për të paktën 15 minuta para prerjes. Tekstura e kësaj buke është e butë dhe e lëngshme nga brenda, dhe e ngurtësuar dhe e fortë nga sipër. Ndërsa ftohet, do të shtrëngohet gjithnjë e më shumë, por struktura brenda duhet të mbetet e njëjtë.

Mund ta ruani për 2-3 ditë në temperaturën e dhomës (nuk ka vezë dhe qumësht brenda, kështu që nuk ka asgjë për të prishur) ose në frigorifer deri në 6 ditë.

Stefanija Nestorovska / Foto: Arkivi Privat

SHËNIME DHE KËSHILLA:

→ Shurupi i panjës mund të zëvendësohet me çdo ëmbëlsues tjetër të lëngshëm. Agave, melasa, mjaltë, shurup hurma etj., në të njëjtën sasi.

Терот Gjalpi i bajames sigurisht që mund të zëvendësohet me çdo gjalpë tjetër arra ose me tahini.

→ Mund të përgatisni tërshërën tuaj në shtëpi duke përzier tërshërën në një blender derisa të merrni një strukturë me miell.

→ Mjedra mund të zëvendësohet me çdo frut pylli ose me mbushje sipas dëshirës suaj, si: qershi, manaferra, arra, kokos, çokollatë, etj.

Buka nuk është shumë e butë, por është shumë e shijshme. Nëse dëshironi që të jetë pak më “ëmbëlsirë”, është një rekomandim i ngrohtë që të shtoni një lugë sheqer kokosi ose copa çokollate.

Stefanija Nestorovska / Foto: Arkivi Privat

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës