FOTO: Po shembet shkolla në të cilën u mbajt ora e parë e gjuhës maqedonase në fshatin Podvis të Kërçovës.

Foto: Kolazh/Bashkimi i Luftëtarëve nga NOAVM (1941-1945)

Dje, më 23 shtator 1943, në të parën nga pesë periudhat e shkurtra në të cilat Kërçova dhe zona e Kopackës u çlirua nga pushtuesi fashist gjatë Luftës së Dytë Botërore, në fshatin Podvis u mbajt mësimi i parë shkollor në gjuhën maqedonase. .

Unioni i Luftëtarëve kujtoi këtë përvjetor, duke thënë se shkolla u hap në territorin e çliruar dhe mësuesi i parë ishte Vasilko Risteski nga Podvisi. Në mësimin e parë ai u tha nxënësve: “Fëmijë, tani e tutje do të mësoni në gjuhën tuaj amtare maqedonase. Dhe ne do të përshëndesemi në gjuhën maqedonase.” Çdo ditë kur hynte në klasë mësuesi përshëndetej me: “Vdekje fashizmit”, kurse fëmijët përgjigjen me: “Liria e popullit”.

Fotot nga kumtesa e Bashkimit të Luftëtarëve na kujtojnë se objekti i shkollës në të cilën u mbajtën mësimet e para historike në gjuhën moderne maqedonase për vite me radhë është në gjendje të dëshpëruar, e lënë të kalbet pa asnjë kujdes nga shteti, pavarësisht fakti që ka statusin e monumentit të kulturës.

Foto: Kiril Simeonovski / Wikipedia

Objekti ndodhet në pjesën e vjetër, krejtësisht të braktisur të Podvisit, dhe pllaka përkujtimore e vendosur mbi të është zhvendosur kohë më parë nga banorët vendas në pjesën e re të fshatit. Njoftimet e fundit shterpë për rindërtimin e godinës së shkollës u dëgjuan në vitin 2014.

Çlirimi i parë i Kërçovës me rrethinë në shtator të vitit 1943 zgjati 21 ditë.

Nxënësit që vijuan mësimin e parë në gjuhën maqedonase në shkollën në Podvis / foto: Aco Lukaroski

Për ngjarjet në Podvis, në territorin e parë të çliruar gjatë luftës, gati një vit i tërë para mbledhjes së ASNOM-it, tregon dokumentari i MTV-së për fshatin e vitit 2006, me autor shkrimtarin. Stojmir Simjanoski. Në të, disa nga nxënësit e asaj kohe flasin edhe për mësimet e para shkollore në gjuhën maqedonase:

Video e ditës