FOTO | Ishulli i Grave fsheh një histori të pasur: Ky është matriarkati i fundit evropian!

ishulli i grave
Matriarku i fundit evropian / Foto: Anne Helene Gjelstad / Instagram

Кихну ose Ishulli i grave është një vend i izoluar në Detin Baltik në bregun perëndimor të Estonia, i quajtur edhe evropiani i fundit matriarku.

Rrudhat e thella në duart e banorëve të fundit të ishullit janë degë që rrjedhin dhe dëshmojnë për rrjedhën e gjatë të traditës.

Ky vend i izoluar, i referuar shpesh si matriarku i fundit evropian, është një komunitet ishullor që mbijeton kryesisht për shkak të forcës dhe elasticitetit të grave.

Kujdestarët e kulturës

Këto gra janë kujdestaret e kulturës së pasur që është në listën e UNESCO-s të trashëgimisë kulturore jomateriale të njerëzimit.

Gratë e Kihnut merren me bujqësi, rritjen e fëmijëve dhe jetën e përditshme, e cila është e mbushur me përgjegjësi që lidhen me ruajtjen e traditës stërgjyshore.

Aty ku burrat kanë munguar historikisht - sepse ata kanë punuar në det si peshkatarë ose jashtë vendit - roli i grave është zgjeruar përtej roleve tradicionale gjinore dhe në çdo aspekt të jetës.

Ata janë kujdestarët e këngës, vallëzimit, thurjeve tradicionale dhe zejtarisë. Ata kryejnë rite të kalimit, si dasma dhe funerale.

Historia e tyre është e dokumentuar

Historinë e tyre e ka treguar edhe fotografja Anne Helen Gjelstad. Ajo ishte e ftuar në funeralin e një gruaje Kihnu. Ajo e gjeti veten në kuzhinë e rrethuar nga gra të moshuara të veshura me blu, ngjyrë zie.

"Kjo është një histori për të kaluarën që ka rëndësi për të ardhmen," tha ajo. “Bindja ime e brendshme ishte se duhej ta dokumentoja këtë, ta vendosja në një libër, të shkruaja tregime”.

Fotografi në përpjekje për të rrëfyer historinë e vendit të ndërthurur me traditën dhe këngët kalevalametërore (tradita e lashtë gojore e rrëfimit muzikor), rrobat e endura dhe të qëndisura me ngjyra të ndezura dhe aftësinë e grave për të marrë gjërat në duart e tyre, nga riparimi i motoçikletave për bagëtitë e mbarështimit, tregon gjithashtu historinë e mbijetesës, edhe pse për fat të keq, me një të ardhme të pasigurt.

Pavarësisht kohërave të vështira dhe 50 viteve të pushtimit sovjetik, kjo traditë matriarkale ka mbijetuar.

Por tani që brezi i ri po kërkon mundësi për një jetë më të mirë, ajo e kulturës së vetme të ishullit është në rrezik.

Edhe pse turizmi sezonal lulëzon ndërsa vizitorët kuriozë vijnë për të mësuar për traditën e pasur të Kihnu, duke siguruar shpëtimin e nevojshëm për ishullin, popullsia po plaket dhe po zvogëlohet.

Video e ditës