FOTO | “Por pasaran, dhamë dorën, na duan shpirtin”: Galeria nga protesta para Qeverisë

Protesta para Qeverisë: Foto “Ultimatum-Jo faleminderit”

Mesazhe kundër propozimit francez, apel për të mos firmosur dhe kërkesa për dorëheqje janë dëgjuar në protestën e mbrëmshme para Qeverisë me moton “Ultimate – Jo, faleminderit”. Organizator zyrtar nuk ka pasur, por është përkrahur nga partitë politike dhe organizatat e shoqërisë civile, të cilat konsiderojnë se propozimi nga Franca është jashtëzakonisht i keq për popullin maqedonas dhe interesat kombëtare maqedonase.

Folësit - fytyra publike, gazetarë, profesorë dhe përfaqësues të shoqatave kërkuan nga Qeveria që të mos e nënshkruajë propozimin me mesazhin "Maqedonia është gjithçka që kemi dhe ne kurrë nuk do të heqim dorë nga ajo në asnjë kusht".

Protesta para Qeverisë: Foto “Ultimatum-Jo faleminderit”

- Sonte themi “jo pasaran”. Ne dhamë dorë, ata duan shpirtin tonë, por shpirti a ka çmim... Rezistenca do të jetë gjithmonë aty, dhe fitorja është e garantuar sepse Maqedonia, maqedonasit, gjuha dhe historia maqedonase, kultura dhe identiteti janë të vetmet. të vërtetën, u tha në protestë.

Sipas pjesëmarrësve, mohimi i së drejtës për vetëvendosje dhe kushtëzimi i integrimeve evropiane të Maqedonisë me pranimin e fshirjes së njëanshme të veçorive kulturore dhe historike dhe mosnjohjes së njëanshme të gjuhës, nuk është pjesë e kritereve për anëtarësim në BE-ja dhe as një rregull midis shteteve anëtare.

Protesta para Qeverisë: Foto “Ultimatum-Jo faleminderit”

- Rroftë Maqedonia dhe jo kapitullim... ishte pjesë e mesazheve të protestës e cila zgjati një orë e gjysmë dhe përfundoi pa incidente.

Të pranishmit njoftuan se kundër pranimit të propozimit francez, do të dalin nesër në të njëjtin vend dhe në të njëjtën orë.

Protesta para Qeverisë: Foto “Ultimatum-Jo faleminderit”

Protesta u mbështet edhe nga partia më e madhe opozitare VMRO-DPMNE, lideri i së cilës Hristijan Mickoski para fillimit tha për media se “nuk na duhet Evropa nëse duhet të asimilohemi”.

- Nuk dua të jem në Evropë sepse kam të drejtë të jem maqedonas, i cili flet gjuhën maqedonase dhe që lufton për Maqedoninë e tij, për identitetin e tij, për kulturën e tij, për historinë e tij dhe për trashëgiminë e tij, tha Mickoski. .

Dje, qeveria shpalli propozimin e modifikuar nga Franca, i cili duhet pranuar si kusht që Bullgaria të heqë veton dhe të hapë negociatat për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian.

Protesta para Qeverisë: Foto “Ultimatum-Jo faleminderit”
Video e ditës