FOTO | Recetë e pazakontë nga Ivana Temelkoska: "çilbir" turk
Ivana Temelkoska është një krijues për gjërat e bukura në jetë, por edhe në kuzhinë. Për sot ajo ka përgatitur “Chilbir” (vezë turke), një pjatë e pazakontë që daton që nga koha osmane dhe është një mëngjes i rregullt në Turqi.
Ky vakt është një mëngjes i përsosur, por edhe darkë.
Për 2 porcione ju nevojiten:
- 300 gr kos grek,
1 thelpi hudhër, - 2 lugë gjelle gjalpë,
1 lugë gjelle vaj ulliri, - 1 lugë gjelle piper halibut (Unë nuk e kisha këtë, kështu që përdora një përzierje kërpudhash të nxehta gocë deti dhe piper të kuq),
2 vezë dhe 1 lugë gjelle lëng limoni
Shiko këtë post në Instagram
përgatitja:
Në një enë të thellë vendosim kosin grek, një thelpi hudhër të shtypur dhe pak kripë të trashë, e vendosim tasin në një tenxhere me ujë të vluar dhe me pirun e bëjmë pure kosin derisa të ajroset, por mos e lëmë të nxehet shumë. , duhet të jetë i vakët. E heqim tavën me tiganin mënjanë. Shkrijeni gjalpin në zjarr të ulët në një enë tjetër, duhet të merrni një gjalpë kafe të lehtë, më pas e lini mënjanë, shtoni vajin dhe piperin dhe përzieni. Ndërsa gjalpi është duke u shkrirë në një tenxhere të thellë, zieni një sasi të madhe uji për të përhapur vezët. Hidhni nje luge limon ne uje, kur te vloje uleni temperaturen (uji nuk duhet te zieje kur i futni vezet brenda), beni nje vorbull me luge dhe shtrojini vezet nje nga nje per 2-3 minuta d.m.th. derisa të zihet e bardha e vezës dhe e verdha të jetë ende e gjallë. Në një enë ndani fillimisht kosin, vendosni vezët dhe më pas shtoni gjalpin. Shërbejeni me bukë të thekur ose të sapopjekur.