FOTO: Në vend që të zbukurohet lumin Pena, Tetova ndotet nga grumbujt e mbeturinave përgjatë rrjedhës së saj

Foto: Shtypi i Lirë

Mobilje të vjetra, mbeturina komunale, rrënoja ndërtimi, elektroshtëpiake shihen përgjatë rrjedhës së lumit Pena në Tetovë.

Më e keqja është situata në pjesën e poshtme të lumit, e cila praktikisht është kthyer në një hale të egër.

Foto: Shtypi i Lirë

Qytetarët e pandërgjegjshëm vazhdojnë të hedhin çdo gjë dhe gjithçka, ndërsa institucionet as nuk e dënojnë, as nuk e pastrojnë dhe mirëmbajnë shtratin e lumit, thonë banorët e Tetovës.

“Dhe në vitin 2023 kemi të bëjmë me pastërtinë e lumit Pena dhe ky problem mund të zgjidhet shumë shpejt. Vetëm kontroll dhe ndëshkim më i madh për ata që hedhin çdo gjë dhe çdo gjë në lumë, mund të vendosen edhe kamera përgjatë rrjedhës së lumit”, thotë një banor i Tetovës.

Foto: Shtypi i Lirë

“Ka shumë qytetarë të paskrupull, por fajtore për këtë gjendje është edhe komuna. Ajo duhet të mirëmbajë rregullisht, pra të pastrojë shtratin e lumit, por siç po shoh këtu nuk ka kaluar asnjë makineri për të mbledhur mbeturinat për një kohë të gjatë”, shton një tjetër banore e Tetovës.

Foto: Shtypi i Lirë

Nga pakujdesia vihet në pikëpyetje edhe qëndrueshmëria e shtratit të lumit.

“Në vetë shtratin e lumit ka pemë të mëdha dhe rrënjët e tyre mund të prishin qëndrueshmërinë e shtratit të lumit, gjegjësisht të bjerë muri i shtratit të lumit”, thotë një banor i Tetovës.

Nuk pastrohet as kalata e re e lumit.

Foto: Shtypi i Lirë

“Përveç Banjices dhe këtu në kalatën e re në lumin Tetovci e gjejnë qetësinë. Por ata pushuan së shkuari, sepse kundër koshave të vogla të plehrave ku nuk mblidhen plehrat, u vjen erë e keqe. Kjo është një fatkeqësi. “Para dhjetë ditësh kanë pastruar, kanë mbledhur mbeturinat në një grumbull dhe tani ende nuk kanë ardhur t’i mbledhin”, thotë e indinjuar një grua tatuazhe.

Nga Komuna e Tetovës thonë se lumenjtë pastrohen sipas planit vjetor. Së shpejti do të nisin me largimin e plehrave nga shtrati i lumit Pena.

“Para disa ditësh është pastruar shtrati i lumit në fshatin Poroj, sipas planit do të pastrohen edhe shtretërit e tjerë të lumenjve. Njëkohësisht apelojmë qytetarët të mos hedhin mbeturina në lumë sepse do të pasojnë sanksione”, tha Milena Vuçevska, zëdhënëse e Komunës së Tetovës.

Situata është e ngjashme me pjesën tjetër të lumenjve në Tetovë, të cilët janë të ndotur me mbeturina të ndryshme dhe si rrjedhojë, ndotja mikrobiologjike është në rritje.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës