FOTO | Artisti më i shtrenjtë i sotëm, Damien Hirst do të djegë 5.000 piktura të tij

Foto: Profimedia

Artistja e njohur dhe e diskutueshme Damien Hirst do të organizojë ekspozitën më 9 shtator "Valuta" në galeri Rruga e NjuportitLondon, ku sipas premtimit të një viti më parë do t'i djegë fotot e tij në të cilat i ka konvertuar NFT (shenja të pazëvendësueshme).

Foto: Profimedia

Një vit më parë, Hearst njoftoi një plan të guximshëm për të "sfiduar konceptin e vlerës përmes parasë dhe artit", duke i detyruar blerësit e projektit të tij NFT të vendosin midis zotërimit të një pjese fizike të artit ose një token dixhital të lidhur me të. Tani Hearst në të tijën profil në twitter shpalli rezultatin përfundimtar, thuhet "Artnews".

Artisti shiti 10.000 nga veprat e tij si NFT dhe u dha blerësve një vit për të vendosur nëse dëshironin t'i mbanin tokenat ose t'i shkëmbenin ato për një version fizik. Kur skadoi afati pak ditë më parë, rezultati tregoi 5.149 persona që zgjodhën pikturat "të vërteta" dhe 4.851 veprat e mbetura u "dënuan" me djegie.

Ekspozita "Currency" përfshin një sërë pikturash me pika, të cilat Hirst filloi t'i krijonte në vitin 2016.


Pra, janë NFT-të e ardhmja? Jo, sipas pjesëmarrësve në këtë eksperiment të veçantë.

Shenjat dixhitale u shitën përmes një sistemi llotarie për 2.000 dollarë. Çdo imazh me pika titullohet bazuar në këngët e preferuara të artistit: "Do të të shesë plotësisht", "Të qeshim në fytyrat tona", "Ky art i vjetër: Ti je gjithmonë kaq interesant" и "Aty ku ishin paratë dje". Dy ngjyra të përdorura në veprat e artit nuk janë të njëjta dhe në secilën prej tyre artisti ka stampuar një mikro hologram të imazhit të tij.

Midis 30 korrikut dhe 31 gushtit 2021, vetëm një muaj pas fillimit të projektit, 2.036 vepra të shitura sollën një shumë të madhe 47 milionë dollarë. Por gjatë 11 muajve të mbetur, “monedha” pësoi rënie, me çmimet minimale dhe vëllimin e tregtimit gjithnjë e më të ulët. Në pranverën e këtij viti, "dimri i kriptove" ra dhe tregu dikur në lulëzim NFT ra. Deri në korrik 2022, mega-platforma Deti i Hapur pushoi nga puna 20 për qind të stafit të saj. Në qershor 2022, u bënë vetëm 170 shitje të "Currency", duke sjellë 1,4 milionë dollarë.

Foto: Profimedia

Në prag të afatit, pronarët e “Valuta” debatuan për avantazhet e dy mediave. Disa mendonin se NFT-të përfshinin "shitje shumë më të shpejta dhe më të lehta", si dhe "një garë që mban eksitim". Disavantazhet, siç theksuan, janë pikërisht në ndryshimin e tregut. Në total, projekti i Hearst gjeneroi shitje prej rreth 89 milionë dollarë.

Vepra artistike "Pamundësia fizike e vdekjes në mendjen e të gjallëve" e bëri atë artistin e dytë më të shtrenjtë të gjallë sot, dhe në qershor 2007, Hirst u bë artisti më i shtrenjtë i gjallë sot me shitjen e "Pranvera përrallore".

 

Video e ditës