FOTO | Misteri për arkeologët: Zbulohen mumiet me gjuhë të arta

Foto: Facebook/Ministria Egjiptiane e Turizmit dhe Antikiteteve

Në nekropolin Quwaisna në Egjipt, arkeologët zbuluan disa mumie të lashta me stolitë ari ku duhet të jetë gjuha e tyre.

Vendi besohet se ka qenë i pushtuar gjatë periudhave Ptolemeike dhe Romake, të cilat shtriheshin nga rreth 300 para Krishtit deri në vitin 640 pas Krishtit.

Mumiet me gjuhë të artë u gjetën gjatë zgjerimit të kompleksit arkeologjik, ku shumë trupa të tjerë u varrosën në tre periudha të ndryshme kohore në Egjiptin e lashtë. "Alarmi i shkencës".

Cili është sekreti i gjuhëve të arta? Gjuhët e arta janë pak mister, megjithëse janë gjetur më parë. Në fillim të vitit 2021, studiuesit që gërmuan një vend 2.000-vjeçar në Egjipt zbuluan një kafkë me një stoli ari në formë gjuhe.

Ata që balsamojnë mumiet besohet se kanë futur një gjuhë të artë për të siguruar që i ndjeri të mund të flasë në jetën e përtejme, tha në një deklaratë Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve e Egjiptit.

Foto: Facebook/Ministria Egjiptiane e Turizmit dhe Antikiteteve

Nëse, për shembull, një mumje me një gjuhë të artë takoi Osiris, perëndinë e botës së krimit, në jetën e përtejme, ajo duhet të ketë qenë në gjendje të fliste me të, thuhet në deklaratë. Nuk është e qartë nëse mumja kishte një defekt në të folur dhe pse gjuha ishte bërë veçanërisht prej ari.

 

Video e ditës