FOTO | Imazhet me rezonancë magnetike treguan se çfarë i bën migrena trurit

Profimedia
Foto: Profimedia

Shumë aspekte të migrenën mbetet një mister mjekësor, por shkencëtarët tani kanë bërë një hap përpara në kuptimin e gjendjes. Me një MRI të pacientit, ata mund të shohin efektet që migrena ka në tru.

Rezultatet, të cilat do të prezantohen javën e ardhshme në takimin vjetor të Shoqatës Radiologjike të Amerikës së Veriut, u morën duke imazhuar 10 pjesëmarrës me migrenë kronike, 10 me migrenë episodike pa aura dhe pesë persona që ishin pjesë e një grupi kontrolli. Pjesëmarrësit ishin të moshës nga 25 deri në 60 vjeç.

Foto: Printscreen/Shoqëria Radiologjike e Amerikës së Veriut

Kur analizuan rezultatet e MRI, studiuesit vunë re se ata me migrenë kronike ose episodike kishin hapësira perivaskulare të zgjeruara ndjeshëm, të cilat ndodhen rreth enëve të gjakut dhe ndihmojnë në pastrimin e lëngjeve nga truri, krahasuar me ata pa migrenë.

"Tek njerëzit me migrenë kronike dhe migrenë episodike pa aurë, ka ndryshime të rëndësishme në hapësirat perivaskulare të një rajoni të trurit të quajtur qendra semiovale," tha Wilson Xu, një student doktorature në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Kalifornisë Jugore dhe bashkë. -autor i studimit.

"Këto ndryshime nuk janë raportuar kurrë më parë." Ne nuk jemi të sigurt për marrëdhënien e saktë midis migrenës dhe hapësirave perivaskulare, por mund të përfshijë rrjedhjen e gjakut në tru. "Ne mendojmë se kur shfaqet një migrenë, ajo mund të shkaktojë këto ndryshime, të cilat nga ana tjetër mund të çojnë në disa nga simptomat që përjetojmë kur kemi një migrenë," tha ai. USA Today.

Foto: Printscreen/Shoqëria Radiologjike e Amerikës së Veriut

Migrena është një nga kushtet më të vështira me të cilat përballen njerëzit në mbarë botën. Simptomat e zakonshme të migrenës përfshijnë dhimbje të forta, nauze, lodhje dhe mosfunksionim kognitiv.

Një studim i publikuar në prill arriti në përfundimin se të paktën 15 për qind e popullsisë së botës, ose 1,1 miliardë njerëz, kanë dhimbje koke çdo ditë. Nga këta individë, gjysma kanë migrenë. Pavarësisht se sa njerëz vuajnë nga migrena, nuk ka asnjë shkak apo kurë të njohur. Ekspertët kanë identifikuar shkaktarët e mundshëm të migrenës dhe besojnë se është një sëmundje gjenetike dhe hapat parandalues ​​janë aktualisht mënyra më e mirë e veprimit.

Video e ditës