FOTO | Lejla Ramkovska, instruktore e yogas: Gjëja më e rëndësishme për mua është t’i shikoj gjërat pozitivisht edhe kur errësohet!

Foto: arkivi privat

Nëse të gjithë do të jetonin të lirë nga qëndrimi "dikush tjetër është fajtor", ata do të ishin shumë më të lumtur. Pritjet joreale, materializmi, shikimi i jetës dhe krahasimet e të tjerëve, hedonizmi, mungesa e masës - të gjitha këto janë toksina që nëse nuk jemi të vetëdijshëm dhe nuk dimë si t’i hedhim jashtë, ato do të na helmojnë, thotë instruktorja e yogas Lejla Ramkovska në një intervistë me "Shtypin e Grave".

Lejla Ramkovska është një nga instruktoret më të famshme të yogës në vendin tonë. Pushton me bukurinë e saj të jashtme dhe të brendshme, me qetësinë e saj, me spontanitetin e saj. Në shtatë vitet që kur ajo iu përkushtua yogës, thotë ajo, ajo e ka marrë jetën në duart e saj dhe qëndron fort pas çdo vendimi. 

Yoga më ka mësuar të jem fleksibël me veten dhe të tjerët, të mos gjykoj. E vetmja gjë që nuk toleroj është dashakeqësia dhe zilia. Ne duhet të mësojmë se si është të jetojmë ditë për ditë, por të mos harrojmë se çdo ditë ndërton të nesërmen tonë.

 Në kohën relativisht të shkurtër që jeni duke praktikuar seriozisht yoga, ju keni arritur të zotëroni teknikat dhe të mahnitni me poza të mahnitshme. Si e arriti atë?

- Konkretisht, ky është viti i shtatë që kur fillova me disa nga gradat më të lehta të yogës. E cila është absolutisht relative, për çfarë dhe për kë është një kohë e gjatë ose e shkurtër. Praktika dhe "arritjet" e yogas nuk duhet të shikohen përmes prizmit të kohës. Sepse, për shembull, në lidhje me të gjitha ato poza që shihni, është shumë e lehtë për një fëmijë që ka stërvitur gjimnastikë t’i kryejë ato, madje edhe më mirë. Dhe unë thjesht i përvetësova ato teknika sepse ato ishin interesante për mua, motivuese për atë periudhë kohe. Sinqerisht i kapërceva të gjitha ato, dhe nga ana tjetër, e gjithë aventura e testimit të aftësive të mia më ndihmoi dhe më çoi drejt një sfide shumë më të madhe tani që të jem në gjendje të mbaj paqen, ekuilibrin tim, dhe më e rëndësishmja që të jem në gjendje të dukem pozitive e gjërat dhe kur errësohet për mua. Kërkon shumë më shumë punë, gjë që nuk shihet në rrjetet sociale.

Foto: arkivi privat

Si do ta përshkruanit jetën tuaj para dhe pas praktikimit të yogas?

- Para se të filloja të praktikoja yoga nuk kisha kontroll mbi jetën time në duar. Unë pa e ditur kam lënë vendime të rëndësishme në jetë që të tjerët të marrin për mua. Me jogën e njoha veten dhe forcën që kam në mënyrë që të mund ta drejtoj jetën time personalisht me zgjedhjen time.

Foto: arkivi privat

Çfarë mësimesh të jetës mësuat nga yoga, çfarë pohimesh, pikëpamjesh pozitive të botës dhe njerëzve?

- Mbi të gjitha, të jem fleksibël ndaj vetes dhe të tjerëve, të mos gjykoj. E vetmja gjë që nuk toleroj është keqdashja dhe zilia. Ne duhet të mësojmë se si është të jetojmë ditë për ditë, por të mos harrojmë se çdo ditë ndërton të nesërmen tonë.

Çfarë, sipas mendimit tuaj, nè largohet nga ekuilibri i brendshëm, dmth. nè zhytet në kriza emocionale, ankth, depresion, zemërim, pakënaqësi?

- Sipas mendimit tim, pakënaqësia me vetveten çon në të gjitha këto që përmenden. Zemërimi vjen sepse e dini shumë mirë që nuk po bëni më të mirën. Nëse të gjithë do të jetonin të lirë nga qëndrimi "dikush tjetër është fajtor", ata do të ishin shumë më të lumtur. Pritjet joreale, materializmi, shikimi i jetës dhe krahasimet e njerëzve të tjerë, hedonizmi, mungesa e matjes… të gjitha këto janë toksina që nëse nuk jemi të vetëdijshëm dhe nuk dimë si t’i hedhim jashtë, ato do të na helmojnë.

Foto: arkivi privat

Në kohë të caktuara në jetën tonë, të gjithë kemi kaluar beteja personale me armiqtë tanë të brendshëm, a mund të na tregoni për një nga betejat tuaja?

- Sigurisht që ndodh herë pas here, ne jemi njerëz. Por joga është me të vërtetë thelbësore për të qenë në gjendje të kthehemi në normalitet.

Kam momente kur humbas motivimin ose ndonjë fazë emocionale. Por unë di t’i njoh ato si situata aktuale dhe jam i vetëdijshëm që kalon. Bëj disa ditë kohë për tu izoluar. Jo për të parë fjalë për fjalë askënd, por një tërheqje të lehtë. Sepse nuk dua ta transferoj atë energji te të tjerët.

Foto: arkivi privat

Çfarë mund t’ju ​​prishë sot nga ekuilibri në vendin tonë, çfarë mund t’ju ​​zemërojë, dëmtojë?

- Nuk më pëlqen ai mentalitet i pakënaqësisë së vazhdueshme dhe vajtimit për shtetin dhe njerëzit në të dhe jam jashtëzakonisht i neveritur ta dëgjoj atë. Do ta përsëris, qëndrimi se dikush tjetër është fajtor është i kudondodhur. Ju keni liri ekstreme për të ndryshuar gjithçka që dëshironi, përfshirë edhe vendin tuaj.

Si reagoni ndaj fyerjeve, thashethemeve, pafytyrësisë?

- Në përgjithësi jam mësuar t'i injoroj të gjitha ato. Me sukses, ato gjëra vijnë natyrshëm. Në qoftë se dikush nuk më drejtohet mua personalisht, nuk kam asnjë reagim. Dhe për fat të keq, ai është gjithmonë pas shpinës së tij.

Foto: arkivi privat

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës