U hoq zyrtarisht, por në thelb e njëjta veto

Miroslav rënkoi
Miroslav Grçev. / Foto: Arkivi privat

Propozimi francez është një mashtrim diplomatik i aftë që do ta kthejë veton bullgare në një kusht dhe kornizë për negociata dhe do t'u lejojë bullgarëve të heqin përgjegjësinë e tyre për bllokimin e integrimit tonë evropian. Një mashtrim i shkathët, por mizor, i shëmtuar dhe i pamëshirshëm në dëmin tonë.

Qytetarët e arsyeshëm dhe politikisht të painteresuar të Maqedonisë kanë një privilegj të rrallë që shumë kombe mund ta kenë zili. Maqedonasit, ndryshe nga shumë të tjerë që enden në mjegull, në çdo situatë politike të brendshme apo të jashtme të paparashikueshme dhe të turbullt kanë një orientim të sigurt, pothuajse të pagabueshëm se cila është rruga e drejtë. Sado komplekse të jetë situata, të gjithë qytetarët tanë të shëndoshë mendërisht mund ta dinë menjëherë se çfarë duhet bërë që të jetë në dobinë më të madhe për ta dhe për atdheun. Ata vetëm duhet të kontrollojnë se çfarë përfaqësojnë dëmtuesit e vmro-dpmne dhe menjëherë do ta kuptojnë se zgjidhja e duhur është pikërisht e kundërta. Ky ligj është rishikuar pafundësisht dhe pothuajse asnjëherë nuk ka dështuar.

Kjo sepse organizata kriminale gjenetikisht është në anën tjetër të së mirës dhe nuk mund të bëjë tjetër. Në kodin gjenetik të vemeres shkruhet se qëllimi themelor i ekzistencës së organizatës është shkatërrimi i Maqedonisë dhe shndërrimi i vlerave të saj kulturore në asgjë.

VMRO-DPMNE sabotator i pozitave tona

Problemi lind kur nën ndikimin e ngjarjeve astrofizike, siç është rastësia e Jupiterit me Marsin në qiellin e errët, mund të ndodhë një anomali hapësinore e paparashikueshme që do të krijojë iluzionin se vemereja qëndron vërtetë për të mirën e atdheut, e cila sipas ligjet e natyrës janë krejtësisht të pamundura. I tillë është rasti me veton bullgare dhe negociatat e pasigurta dhe jashtëzakonisht të rrezikshme për kushtet që duhet të përmbushë Maqedonia për të filluar negociatat për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Megjithatë, kjo anomali nuk duhet të na mashtrojë dhe - me besimin e verbër se e mira është në drejtim të kundërt nga Vemerova, si gjithmonë - mund të mendojmë shpejt se kundërshtimi i ashpër i VMRO-së ndaj shantazhit fashist bullgar është i gabuar dhe se ne duhet. shfrytëzoni mundësinë me çdo kusht.

Thelbi është se qëndrimi i unifikuar i të gjitha organeve legjislative dhe ekzekutive, shkencore dhe të tjera bullgare është në fakt qëndrim i VMRO-së bullgare, që do të thotë se gjithçka që vjen dhe do të vijë nga Bullgaria, do të jetë një mohim total i ekzistencës së Identiteti shtetëror dhe kulturor maqedonas. Ky mohim nuk është një abstraksion matematikor, por është i veshur me një pardesy bullgar i madh dhe është gjithashtu një mohim i sovranitetit dhe integritetit tonë territorial, sepse bazohet në inatin fashist se ky është një vend historik bullgar ku bullgarët kanë jetuar që në fillim. të kohës. Ky këndvështrim përbën një kërcënim ekzistencial për vendin tonë, prandaj rastësisht përkon me pikëpamjen dhe retorikën politike të Vemerit tonë.

Përkatësisht, VMRO-DPMNE-ja jonë synon të shfrytëzojë çdo shans për të dobësuar pozitën e vendit në të gjitha trazirat ndërkombëtare, ashtu siç në politikën e brendshme bën gjithçka për të shkatërruar supozimet institucionale për ekzistencën e demokracisë së brishtë të Maqedonisë. Dhe pikërisht ky është faktori kyç, sepse vemerët kundërshtojnë me zë të lartë shantazhin bullgar: jo sepse shqetësohen për të varfërit apo atdheun, por sepse gabimisht e njohin krizën në të cilën mund t'i bëjnë më shumë dëm pozitës maqedonase. Më në fund, në zgjidhjen e mosmarrëveshjes me grekët, politika e VMRO-DPMNE-së sabotoi në mënyrë vendimtare dhe të pariparueshme qëndrimet tona. Këtë e bëjnë edhe sot, dhe kjo i vë gjithmonë në sinergji me aktivitetet e VMRO-së bullgare: të dyja synojnë shumëzimin e Maqedonisë me zero. Shkurt, në rastin e vetos bullgare, pikëpamja e vemerit duhet hedhur poshtë apriori, për të mos kontaminuar debatin e arsyeshëm.

Dhe debatin e zgjuar për baltën e rëndë në të cilin na futi propozimi francez dhe pranimi i tij nga Parlamenti bullgar, Gjoko Spasov e prezantoi mirë përmes qëndrimeve të kundërta të dy ish-ministrave tanë të jashtëm, Denko Maleski dhe Nikola Dimitrov, dhe me argumente të shkëlqyera. Ai shprehu edhe këndvështrimin e tij, i cili praktikisht përkon me atë të profesor Maleskit.

Shkurtimisht, profesor Maleski shpjegon me shumë urtësi se lojtarët e vegjël në skenën mizore ndërkombëtare duhet të ndjekin "rregullat e lojës" të diktuara nga politika e fuqive të mëdha, sepse vetëm ato rregulla dhe forca krijojnë realitetin gjeopolitik. Në anën tjetër, Dimitrov mbron një refuzim parimor për të pranuar kushte të dëmshme dhe fyese që janë në kundërshtim me të gjitha normat ndërkombëtare, si dhe me vlerat evropiane, në emër të të cilëve shkelim baltën e dendur në rrugën drejt Evropës.

Spasov e argumentoi mendimin e tij me këto pikëpamje, të cilat do t'i paraqes shkurtimisht. 1. Nuk duhet të kemi frikë se Bullgaria mund të na “bullgarizojë”, sepse kjo nuk është më e mundur; 2. Gjuha maqedonase do të jetë gjuhë evropiane pavarësisht se çfarë mendojnë bullgarët për të dhe askush nuk mund ta ndryshojë historinë tonë me dhunë; 3. Nuk duhet të lejojmë që frika e bllokadave të mëtejshme bullgare të na pengojë nga fillimi i negociatave; 4. Ne kemi garanci për pozicionin tonë nga Shtetet e Bashkuara; 5. Koha mund të jetë në anën tonë, ndaj duhet të besojmë në ndryshimet pozitive në Bullgari, BE dhe botë dhe t'u japim atyre një shans; 6. Në çdo fazë të bisedimeve të anëtarësimit ne mund të refuzojmë vazhdimin, kështu që nuk humbasim asgjë nëse i nisim negociatat në këto kushte; 7. Kërkesat e së Majtës dhe VMRO-DPMNE-së për mosfillimin e bisedimeve për anëtarësim janë dëshmi se ato duhet të fillojnë menjëherë; 8. Debati duhet të vazhdojë, por nuk duhet të na bllokojë, as të na grindet 9. Maqedonisë i duhen edhe Denko Maleski dhe Nikolla Dimitrov me argumentet e tyre kthjelluese.

Mendimin tim modest për këtë çështje e kam shprehur shumë shpesh në këto faqe, ndaj edhe pse nuk kam përvojë në zgjidhjen e mosmarrëveshjeve diplomatike dhe ndërkombëtare dhe as ambicie të krahasohem me emrat e shquar më lart, nuk mund të mos komentoja argumentet e arsyeshme të Gjokos. Spasov. Të paktën si një ushtrim stili, në të njëjtin rend.

Mashtrim i shëmtuar dhe i pamëshirshëm

 

  1. Nuk dukej e mundur që VMRO-ja fashiste të bëhej më vampirike në vitet e 90-ta, kështu që “e pamundura” ndodhi dhe ndodh akoma, dhe kërcënimet me vdekje që fshihen prej një shekulli e gjysmë – dhe vazhdojnë! - nuk duhet t'i nënvlerësojmë; 2. Gjuhën po e përhapim vetë dhe historia jonë VMRO-ja tashmë e ka rrezikuar dhe marrëzi seriozisht, kështu që me presionin bullgar në të njëjtin drejtim vetëm mund të humbasim shpejt; 3. Ne nuk jemi të bllokuar nga frika e bllokadave të mëtejshme, por nga agresioni i papranueshëm ndaj sovranitetit tonë, kështu që nëse jemi të gatshëm t'i ndërpresim më tej negociatat, nuk duhet as t'i nisim ato në kushte të papranueshme; 4. Nëse Shtetet e Bashkuara na garantojnë diçka, ajo duhet të pasqyrojë kushtet në të cilat do të fillojmë negociatat ose shkurt, ndikimin e Shteteve të Bashkuara mund ta konsiderojmë si të dobishëm vetëm nëse rezulton në kushte të pranueshme për ne, dhe jo si një “amuletë” në qafë që na mbron nga shpirtrat e këqij të hedhur në kthetrat e shantazhuesve dhe përdhunuesve që mohojnë ekzistencën tonë; 5. Nëse koha është në anën tonë, thotë se duhet të këmbëngulim në qëndrimet parimore të mbrojtjes pa kushte të të drejtave tona sovrane. Si do t'i besojmë ndryshimeve pozitive në Bullgari, Evropë dhe botë, kur jemi dëshmitarë të tendencave totale negative në Bullgari, ku monarkofashizmi i madh bullgar po bëhet më vampirik, dhe në Evropë, e cila është në luftë dhe në bota në prag të konfliktit global me terminalet. rezultatet? 6. Duke filluar negociatat me kushte të papranueshme, në të cilat kërkesat fashiste të Bullgarisë së Madhe ngrihen dhe futen në kushtet dhe kuadrin e negociatave, ne vërtet vetëm humbim: vetë pranimi i shantazhit bullgar na vë në një pozitë humbëse të pakthyeshme dhe të pariparueshme; 7. Zgjerimi i VMRO-DPMNE-së në këtë rast nuk duhet të na ngatërrojë: E shpjegova më lart, zakonisht janë dëshmi e besueshme për të kundërtën, por në këtë rast janë rastësisht me motive të liga krejtësisht të ndryshme gjoja në pozitë parimore; 8. Nëse pranojmë negociata në kushte që historikisht na zhvlerësojnë në atë që përfaqësojnë bullgarët, debati nuk do të ketë më kuptim dhe nuk do të përfitojë prej tij; 9. Dhe, po, Maqedonisë i duhen Denko Maleski dhe Nikolla Dimitrov dhe Gjorgji Spasov me argumentet e tyre kthjelluese.

 

P.S. Arsyeja kryesore e refuzimit tonë për të negociuar në këto kushte është se propozimi francez është në fakt një mashtrim i zgjuar diplomatik që do ta kthejë veton bullgare në një term dhe kornizë negociatash dhe do t'i lejojë bullgarët të heqin zyrtarisht veton me një vendim solemn. farsë parlamentare dhe si rrjedhim përgjegjësia e saj për të bllokuar integrimin tonë evropian. Një mashtrim i shkathët, por mizor, i shëmtuar dhe i pamëshirshëm në dëmin tonë. Vetoja është hequr zyrtarisht për t'u bërë kusht dhe kornizë për negociatat.

Video e ditës