Punët e Jashtme: Rajoni i Ballkanit sërish mes çekiçit dhe kudhrës

Foto: Ministria e Brendshme e Republika Srpska

Ballkani, dhe sidomos ajo që quhet Ballkani Perëndimor, është në një situatë shumë të tensionuar, të mbushur me kërcënime të shumta, si asnjëherë më parë në dekadat e kaluara, para së gjithash për shkak të ripërtëritjes së nacionalizmit të bashkësive të ndryshme etnike. Kërcënon të destabilizojë sërish rajonin dhe po ndodh në një kohë kur liderët politikë vendas po manipulojnë publikun vendas duke ndezur vazhdimisht pasione.

Kjo është një revistë e shkurtër me reputacion amerikan Pune te jashtme analizon zhvillimet në Ballkan duke theksuar krizën e thellë dhe të rrezikshme që shtrihet BiH, duke bërë një krahasim me sjelljen e Kroacia и Serbia në vend për momentin me rusin për të Ukrainë para pushtimit.

Retorika nacionaliste si në vitet '90

Revista qorton Perëndimin për SHBA-në dhe BE-në që vazhdojnë të lejojnë Beogradin dhe Zagrebin të sillen ashtu siç bëjnë, edhe pse fuqitë perëndimore kanë një mekanizëm për ta parandaluar këtë.

"Perëndimi mund të parandalojë paqëndrueshmërinë dhe dhunën në Ballkan, por gjithsesi e lejon BiH të regresojë, të rivendosë destabilitetin në vend, ndërsa në fqinjësi - si në Serbi ashtu edhe në Kroaci, nacionalizmi vazhdon të rritet, duke destabilizuar Bosnjën." - paralajmëron " Pune te jashtme". Gazeta thekson se situata të tilla janë të pranishme në kohën kur agresioni rus po kryhet kundër Ukrainës.

Vërejtja kryesore është pse SHBA dhe BE ata mbështeten në disa etnokratë nacionalistë, të cilët me sjelljen e tyre e kanë bërë situatën në rajon jashtëzakonisht të rrezikshme dhe përfundon me shpërbërjen dhe shpërbërjen e BeH, por edhe me shpërbërjen e kufijve ekzistues në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Dhe vlerësimi është se as njëra e as tjetra nuk mund të bëhet në mënyrë paqësore.

Në terren, presidenti serb Aleksandar Vuçiq, të cilin revista e përshkruan si me ndikim në mediat rajonale, po ndihmon për ta rikthyer këtë çështje në Kosovë, ndërsa partneri dhe aleati i tij Milorad Dodik, një udhëheqës etnik serb në BiH, po kërkon shkëputjen nga Enklava serbe e Republika Srpska Serbe.

Zagrebi dhe Beogradi kundër BiH

Nga ana tjetër, një aleancë e ngjashme është krijuar midis Zagrebit dhe Kroacisë, një anëtare e BE-së dhe NATO-s, me Dragan Çoviq që e portretizon veten si lider të kroatëve të Bosnjës.

Ai është president i partisë HDZ në BiH, e cila vepron si një degë e së njëjtës parti në Kroaci, e cila është në pushtet atje, por në skenën politike të BiH, Çoviq po vepron drejt ndarjes së mëtejshme etnike në vend. Ose për krijimin e një enklavë etnike kroate “Herceg – Bosnjë”.

Foreign Affairs vlerëson se Rusia e Putinit ka luajtur një rol të madh në këtë situatë në Bosnje, duke inkurajuar fuqishëm separatizmin, veçanërisht te serbët me përfshirjen e plotë të Dodikut, por edhe te kroatët, veçanërisht në Zagreb dhe flirtimi i tij me Moskën, i cili ka zgjatur për pesë apo gjashtë vitet e fundit.

Në fakt, Moska ka vite që punon për të penguar ambiciet euroatlantike të Bosnjës, jo vetëm për anëtarësimin në NATO, por edhe për përshpejtimin e lëvizjes së saj drejt BE-së, që për palën ruse pretendohej se ishte një "provokim".

Moska inkurajon separatizmin

Praktikisht, ky është një krijim i qëllimshëm i një krize që nëse BiH mund të mbetet si Kosova një vatër e përhershme në Ballkan, në të cilën, në kushte të tilla, Rusia mund të ndërhyjë.

Problemi, sipas revistës amerikane, megjithatë është se të njëjtat mangupa që Rusia manipulon dhe përdor për ambiciet e saj në Ballkan, SHBA dhe BE i trajtojnë si partnerë të tyre në procesin e demokratizimit të rajonit.

E gjithë kjo, megjithatë, mund të ishte shmangur nëse Perëndimi do të kishte përdorur instrumentet e përfshira në Marrëveshjen e Dejtonit. Por sapo situata të ketë arritur në fazën aktuale të destabilitetit, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj tani do të duhet të korrigjojnë qëndrimin e tyre ndaj Bosnjës dhe t'i përgjigjen agresionit rus në ish-republikën jugosllave, si dhe në rajonin më të gjerë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme pasi bota është e vetëdijshme për agresionin rus përmes luftës brutale në Ukrainë.

Trupa të reja të NATO-s në BiH për të zbutur tensionet?

Zagrebi zyrtar, nga ana e tij, po abuzon me pozicionin e tij në BE për të nxitur një ndryshim të ligjit zgjedhor në BiH, në mënyrë që vetëm kroatët e Bosnjës, për shembull, të mund të votojnë për njeriun e tyre në presidencën trepalëshe, në mënyrë që ai të mos mundet. të jetë përfaqësues kroat, të zgjedhë dikë me votat e komuniteteve të tjera etnike boshnjake.

Kështu u zgjodh anëtari aktual i Presidencës së BeH nga komuniteti kroat, por ai u bojkotua në Zagreb. Ata nuk e konsiderojnë të tyren, sepse Zeljko Komsic insiston se është kroat nga BeH, por se fillimisht është boshnjak nga shtetësia, sepse ka lindur dhe jeton në Bosnje-Hercegovinë.

Në një atmosferë dhe situatë të tillë që mund të dalë jashtë kontrollit, "Foreign Affairs" avokon për të parandaluar shpërbërjen e Bosnjës duke transferuar një brigadë të NATO-s në vend, në Brcko dhe rrethinat e saj, e cila do të përgjysmonte Republikën Srpska.

Kjo do të parandalonte separatizmin e serbëve dhe Dodikut dhe shkëputjen e enklavës serbe, dhe në të njëjtën kohë do të parandalonte çdo aktivitet "parandalues" të boshnjakëve.

Video e ditës