Fondi i Shëndetësisë me qëndrim të ri për rastin Leonid: Vendimi për trajtimin e tij nuk është përfundimtar, mund të kontestohet

Pas reagimeve në opinion lidhur me trajtimin e të riut Leonid Indov, Fondi për Sigurim Shëndetësor i Republikës së Maqedonisë së Veriut pasditen e sotme ka dalë me një deklaratë, duke theksuar se vendimi i FZORSM për refuzimin e kërkesës për referim jashtë vendit nuk është ende përfundimtar.

“FZORSM e ka ndjekur me kujdes që në momentin e parë rastin e L.I. nga shtrimi në Republikën e Greqisë, nga ku është sjellë në ISHP KARIL, deri në paraqitjen e kërkesës për referim për mjekim jashtë vendit”, thuhet në njoftim.

Në këtë moment, sqarohet se në Fond po kryhen dy procedura të veçanta.

“I pari ka filluar në shtator të vitit 2023 dhe për të ka një çështje të hapur që është ende në proces, për shkak të dokumentacionit mjekësor të dorëzuar jo të plotë, për të cilin është dërguar kërkesë zyrtare te kërkuesit, por dokumentacioni i nevojshëm për vendimmarrje. ende nuk është dorëzuar. Nga shtatori i vitit 2023, pacienti është transferuar në PJU KARIL, nga ku me iniciativë të familjes është dërguar me mjet mjekësor në spital privat, me të cilin FZORSM nuk ka lidhur marrëveshje për llojin e shërbimeve shëndetësore të ofruara dhe ku. ka qëndruar deri më tani kur më 6.2.2024 shkurt XNUMX është transportuar me helikopter në një objekt shëndetësor në Austri”, thotë Fondi.

Shtohet se FZORSM as nuk është njoftuar dhe as nuk ka marrë pjesë në organizimin e transportit me helikopter me të cilin pacienti ka shkuar në një institucion shëndetësor në Austri, siç thuhet, me iniciativë të familjes.

“Lidhur me vendimin e marrë nga Komisioni i Shkallës së Parë të FZORSM-së, është e rëndësishme të theksohet se ka vepruar si në dokumentacionin që është dorëzuar me kërkesën, ashtu edhe me dokumentacionin që ka ofruar në mënyrë plotësuese në detyrë zyrtare. Konkretisht, vendimi është marrë si rezultat i faktit se propozimi për referim jashtë shtetit nuk përmban fare një drejtim specifik për llojin e ndërhyrjes që duhet të kryhet gjatë trajtimit jashtë vendit, por përmban vetëm procedura të përgjithshme për rehabilitim. Gjithashtu, lloji i propozuar i trajtimit nga qendra në Austri i referohet shërbimeve shëndetësore në fushën e terapisë fizike dhe rehabilitimit mjekësor”, thotë Fondi.

Duke vepruar sipas kërkesës, siç shkruhet në njoftim, Komisioni i Shkallës së Parë FZORSM merr vendim negativ.

“Këtu edhe një herë duam të theksojmë kufizimet ligjore në trajtimin e këtij rasti, më konkretisht, në përputhje me nenin 30 paragrafi 1 dhe paragrafi 2 të Ligjit për Sigurimet Shëndetësore (“Gazeta Zyrtare e RSM” nr. 25. /00; 34/00; 96/00; 104/00; 30/01; 48/01; 50/01; 11/02; 31/03; 84/05; 119/05; 37/06; 109/06 ; 18/07; 36/ 07; 88/07; 88/07; 106/07; 82/08; 98/08; 142/08; 6/09; 45/09; 67/09; 14/10; 50 /10; 156/10; 19/11; 53/11; 166/11; 26/12; 65/12; 145/12; 16/13; 91/13; 187/13; 43/14; 44/14 ; 97/14; 112/14; 113/14; 188/14; 20/15; 61/15; 61/15; 98/15; 129/15; 150/15; 154/15; 192/15; 217/15; 27 /16; 37/16; 120/16; 142/16; 171/17; 275/19; 92/20; 77/21; 285/21; 60/23; 154/23; 209/23; 1/XNUMX ): “I siguruari mund të përdorë trajtimin spitalor jashtë vendit me miratimin e Fondit, nëse bëhet fjalë për një sëmundje që nuk mund të trajtohet në Republikë dhe në vendin ku drejtohet i siguruari ekziston mundësia e trajtimit të suksesshëm të kësaj. sëmundje. Personi i siguruar, sipas kushteve nga paragrafi XNUMX i këtij neni, shërbimet shëndetësore jashtë vendit mund t'i shfrytëzojë edhe për ekzaminime kontrolluese që i referohen trajtimit spitalor tashmë të kryer jashtë vendit, të miratuar nga Fondi dhe që nuk mund të kryhen në Republikën e Maqedonisë së Veriut. ”, tha Fondi.

Gjithashtu, në njoftim shtohet, në përputhje me nenin 44 paragrafi 3 i Rregullores për mënyrën e përdorimit të shërbimeve shëndetësore për personat e siguruar jashtë vendit (“Fletorja Zyrtare e RSM” nr. 234/22) thuhet: “Personi i siguruar. konsultimi klinik i të cilit nga Klinika përkatëse Universitare në Shkup ka lëshuar propozim për referim për mjekim jashtë vendit me qëllim të kryerjes së procedurës diagnostike, ekzaminimit kontrollues para kryerjes së trajtimit spitalor, ekzaminimeve kontrolluese pas përfundimit të trajtimit spitalor për të cilin i siguruari. personi nuk ka kryer procedurë pranë Fondit, për trajtim që nuk është bazuar në doktrinën mjekësore të miratuar dhe mjekësinë e bazuar në dëshmi, si dhe për trajtimin që është në fazën e studimit klinik dhe rehabilitimit mjekësor të specializuar, nuk ka të drejtë. rimbursimin e shpenzimeve që i bartë Fondi, në pajtim me dispozitat e kësaj Rregulloreje”.

“Sipas këtyre dispozitave ligjore dhe nënligjore, Fondi mund t'i referojë të siguruarit në trajtim spitalor dhe ekzaminim kontrolli vetëm pas trajtimit spitalor të miratuar jashtë vendit, por jo edhe rehabilitimit mjekësor. Gjithashtu, theksojmë se vendimi i Fondit për refuzimin e kërkesës për referim jashtë vendit nuk është ende përfundimtar. Me marrjen e vendimit, pala njoftohet për rrugët e rregullta ligjore që mund të përdorë në procedurën administrative të zhvilluar nga Fondi. Në përputhje me rregulloren pozitive juridike, pala me rastin e përdorimit të mjeteve juridike ka të drejtë të paraqesë prova dhe dokumentacion shtesë mjekësor, për të cilin konsideron se mund të ndikojnë në procedurë dhe me të cilat do të kontestonte vendimin e marrë tashmë të Fondi”, thuhet në njoftim. të Fondit.

Drejtori i Qendrës për menaxhim me kriza, Stojançe Angelov, në konferencën e sotme për media lidhur me trajtimin e Indovit në Vjenë, ka treguar se nuk ka dyshim se transporti mjekësor është dashur të kryhet. Ai theksoi se në të ardhmen do të jenë në dispozicion të qytetarëve të Maqedonisë të cilët kanë nevojë për transport mjekësor.

Më 6 shkurt, Indov shkoi në Vjenë për të marrë trajtim që do t'i mundësonte atij të hiqte respiratorin dhe të fillonte të merrte vetë. Ai ishte pacienti i parë i transportuar me helikopter të policisë në Vjenë.

Pas lajmit se FZORSM nuk miratoi para për trajtimin e Leonidit, i cili u plagos gjatë pushimeve në Greqi vitin e kaluar, në rrjetet sociale filloi një fushatë për mbledhjen e mjeteve për të mbuluar shpenzimet e trajtimit të tij, e cila kërkon 140.000 mijë euro. Numrat e telefonit për donacion janë të hapur edhe në T-Mobile 143-118 dhe A1 143 500.

Fondi i Sigurimeve Shëndetësore funksionon në bazë të rregullores për miratimin e mjekimit jashtë vendit, tha sot pasdite ministrja plotësuese e Shëndetësisë Maya Manoleva, duke iu përgjigjur pyetjes se pse Fondi nuk ka miratuar para për rehabilitimin e Leonid Indovit jashtë vendit. Ajo shtoi se klinikat shtetërore kanë kushte dhe pajisje moderne për trajtimin e pacientëve të tillë.

Babai i Leonidit për “Sloboden Pechat”: Përgjegjësit e FZOM-it nuk kanë pranuar të mbulojnë 140 mijë euro për trajtimin e djalit tim, sepse ai mund të mjekohej në Maqedoni, por nuk thonë se ku!

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës