Von der Leyen mbërriti në Sofje, nesër hap interkonjeksionin e gazit midis Bullgarisë dhe Greqisë me Pendarovskin, Mitsotakis dhe Radev.

Ursula von der Layen / Foto EPA-EFE / KIMMO BRANDT

Kryetarja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen mbërriti sonte në Sofje me rastin e vënies në punë të ardhshme të lidhjes ndërsistemore të gazit Greqi-Bullgari, njoftoi Përfaqësia e Komisionit Evropian në Bullgari.

Von der Leyen u prit në aeroportin e Sofjes nga ushtruesi i detyrës së Përfaqësisë së KE-së në Bullgari. Cvetan Gulanov.

Në kuadër të vizitës, Presidenti i KE do të zhvillojë takime me Presidentin e Bullgarisë, Rumen Radevsi dhe me Presidentin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski dhe me kryeministrin e Greqisë, Kyriakos Mitsotakis, i cili do të marrë pjesë edhe në ceremoninë e vënies në punë të interkonjeksionit.

Komisioneri Evropian Kadri Simson tashmë ka mbërritur në këtë aktivitet. Ndërlidhësi, i cili lidh rrjetet e transmetimit të gazit të Greqisë dhe Bullgarisë, siguron akses në Korridorin Jugor të Gazit dhe një numër burimesh të reja të gazit natyror, kyç për diversifikimin e energjisë të Bullgarisë, do të jetë zyrtarisht funksional nga 1 tetori. Tubacioni ka një gjatësi totale prej 182 kilometrash dhe lidh sistemet e transmetimit të gazit të Bullgarisë dhe Greqisë, duke përfshirë Gazsjellësin Trans Adriatik. Në vitin 2010, KE financoi 45 milionë euro për studime fizibiliteti dhe më pas 35 milionë euro të tjera nga vlera totale e gazsjellësit, që është 240 milionë euro, nga të cilat Banka Evropiane e Investimeve jep 110 milionë euro për ndërtimin.

Video e ditës