Von der Leyen: BE po përgatit një plan mbijetese emergjente pa gazin rus

Ursula von der Layen
Ursula von der Leyen / Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

Komisioni Evropian ka njoftuar krijimin e një plani emergjent për të ndihmuar vendet anëtare të BE-së të përballen pa burimet ruse të energjisë, raporton Sky News.

Presidenti i Komisionit Evropian, Ursula von der Layen tha mbrëmë se kjo është një nismë që vazhdon planin e BE-së për të hequr qafe varësinë nga qymyri, gazi dhe nafta ruse dhe "shkon paralelisht me përshpejtimin e zhvillimit të burimeve të rinovueshme të energjisë".

“Ne po përgatisim plane emergjente për Evropën. Çmimet e energjisë janë të larta dhe njerëzit me të drejtë presin që ne të bëjmë diçka për këtë”, tha von der Leyen në qytetin çek të Litomysl, ku shënoi fillimin e presidencës gjashtëmujore të Republikës Çeke të BE-së.

Ajo tha se plani, i cili duhet të përfundojë deri në mes të korrikut, do të përqendrohet në dy pika kyçe: "ku dhe si të kursehet energjia në një mënyrë të zgjuar për të reduktuar nevojën për gaz dhe naftë rus dhe të mbështesë vendet që ata më së shumti varen nga rusët. kompanitë e energjisë”.

"Ne kemi nevojë për një plan të përbashkët për të siguruar që energjia ose gazi të shkojnë atje ku është më e nevojshme," tha Ursula von der Leyen.

Burimi: MIA

Video e ditës