Finlanda dhe Suedia kanë paraqitur aplikime për anëtarësim në NATO

Jens Stoltenberg Finlandë Suedi
Jens Stoltenberg / Foto: EPA-EFE / JOHANNA GERON

Ambasadorët suedez dhe finlandez i paraqitën zyrtarisht Sekretarit të Përgjithshëm të Aleancës aplikimet e tyre për anëtarësim në NATO. Jens Stoltenberg. Ngjarja ka ndodhur në selinë e NATO-s dhe përgjigja zyrtare pritet pas disa javësh. Rregullat për anëtarësimin e një anëtari të ri në bllok kërkojnë pëlqimin unanim të të gjithë aleatëve.

Sipas diplomatëve, në rast të një vendimi pozitiv, procesi i ratifikimit mund të zgjasë rreth një vit.

“Ju jeni partnerët tanë më të ngushtë”, tha Stoltenberg pas marrjes së letrave nga ambasadorët e të dy vendeve që kërkonin t'i bashkohen Aleancës.

Duke pranuar aplikimet në selinë e NATO-s, Stoltenberg tha se masa ishte një "hap historik" në një "moment kritik" për sigurinë evropiane.

Jens Stoltenberg Finlandë Suedi
Foto: EPA-EFE / JOHANNA GERON

Shefi i NATO-s shtoi se Aleanca do të vlerësojë ofertën e saj për anëtarësim sa më shpejt të jetë e mundur, por se interesat e sigurisë të të gjithë aleatëve "duhet të merren parasysh".

Suedia paraqiti dje një kërkesë zyrtare për t'u anëtarësuar në NATO dhe ligjvënësit në Finlandë e miratuan zyrtarisht vendimin me një shumicë të madhe. Shumica e aleatëve e mirëpresin vendimin e dy vendeve dhe japin një sinjal pozitiv për votën e tyre.

Për momentin, megjithatë, Turqia ka thënë se do ta ndërlikojë pranimin e tyre, duke theksuar se nuk mund të lejojë që të dy vendet të bëhen anëtarë për shkak të mosveprimit të tyre të dyshuar kundër ekstremistëve kurdë të dëbuar.

Të 30 vendet aktuale të NATO-s duhet të bien dakord për t'i hapur derën anëtarëve të rinj dhe vendimi, sipas rregullave, duhet të merret unanimisht.

Burimi: MIA

Video e ditës