Filipov: Referendumi me kokë më të ftohtë, ndoshta para hyrjes në BE

Dr. Gjorgji Filipov
Dr. Gjorgji Filipov, Ambasador / Brifing i mëngjesit

Në matricën e tanishme komplekse të marrëdhënieve të përgjithshme në vend, do të ishte më e pranueshme që të arrihet një marrëveshje brenda Parlamentit, të vazhdohen negociatat, të bëhen përpjekjet e çdo qelize të shoqërisë për përfundimin e tyre të mëvonshëm dhe pastaj të ketë mundësi për një referendum, ambasadori Prof. Dr Gjergj Filipov.

- Përgjithësisht dihet se nuk mund të mburremi me ndonjë përvojë të madhe pozitive nga mbajtja e referendumeve. Në vendet e tjera, referendumet zakonisht zhvillohen pasi të arrihet një marrëveshje me dy të tretat në Parlament dhe më pas bëhet kontrolli përfundimtar i vendimit përmes deklarimit më të gjerë të qytetarëve, d.m.th. një referendum. Përvojat tona negative, nga të cilat nëse jemi të arsyeshëm, duhet të kishim mësuar tashmë diçka, janë për faktin se kërkesat për shpalljen e referendumit hidhen në tavolinën politike pasi partitë e kanë “përçarë” elektoratin. Në matricën e tanishme komplekse të marrëdhënieve të përgjithshme në vend, do të ishte më e pranueshme që të arrihet një marrëveshje brenda Kuvendit, të vazhdohen negociatat, të bëhen përpjekjet e çdo qelize të shoqërisë për përfundimin sa më të shpejtë të tyre dhe pastaj të ketë mundësi për referendum, thotë Filipov i pyetur nëse është e mundur të mbahet referendum pas fillimit formal të procesit të negociatave, me insistimin e opozitës VMRO-DPMNE.

Ai beson se ne, duke ndjekur shembullin e disa prej vendeve që tani janë anëtare të Unionit, mund të bëjmë një referendum para se të anëtarësohemi në union.

- Këtë mund ta bëjmë edhe ne, me kokë më të ftohtë, me përvojë të re nga procesi i negociatave, me institucione të forcuara të shtetit, me gjyqësor të përmirësuar, me reduktim të korrupsionit, më afër standardeve evropiane dhe me vetëdije se Maqedonia e Veriut do të jetë shumë më e fortë kur të jetë brenda bashkimi politik dhe ekonomik i popujve të Evropës, ku është vendi ynë, jo vetëm për shkak të përkatësisë gjeografike, por edhe për shkak të ndarjes së vlerave të përbashkëta evropiane, thotë ambasadori Filipov.

Video e ditës