Feser: Gjermania pranoi refugjatët ukrainas më mirë se ata të vitit 2015

Refugjatët ukrainas / Foto EPA-EFE / MARTIN DIVISEK

Gjermania ka bërë një punë më të mirë në pranimin e refugjatëve ukrainas sesa me refugjatët nga Siria e shkatërruar nga lufta në vitin 2015, tha sot Ministrja e Brendshme Nancy Feser.

“Gjermania ka pranuar më shumë se 850.000 njerëz nga Ukraina, kryesisht gra dhe fëmijë, që nga fillimi i pushtimit rus në atë vend më 24 shkurt”, tha ajo.

Gjermania është vënë nën kritika për trajtimin e refugjatëve evropianë ndryshe nga ata që ikin nga konfliktet në Lindjen e Mesme ose që vijnë nga lindja e mëtejshme.

"Ne bëmë shumë gjëra shumë më mirë se në fluksin e mëparshëm të madh të refugjatëve në 2015," tha Feser, duke shtuar se "një numër i jashtëzakonshëm qytetarësh i janë bashkuar përpjekjeve të qeverisë për të ndihmuar këta njerëz".

Ajo e quajti një "sukses historik" pritjen "të shpejtë dhe joburokratike" të refugjatëve nga Ukraina nga vendet evropiane.

“Kjo është një arritje e madhe që nuk ishte e lehtë për t'u arritur”, tha ministri.

“Gjermania dhe Evropa po ndërmarrin hapa shtesë për të pranuar refugjatë nga zona të tjera, gjë që është në përputhje me përgjegjësinë e tyre humanitare. Në Gjermani, kjo do të thotë që të ardhurve u jepet akses në kurse integrimi falas, tha Feser, duke theksuar rëndësinë e njohjes së vlerave dhe gjuhës gjermane për ata që do të qëndrojnë përkohësisht në vend.

Ajo theksoi se kjo mundësi iu dha edhe afganëve që u larguan në Gjermani pasi talibanët morën pushtetin në atë vend.

Sipas saj, qeveria po planifikon një qasje të re në ofrimin e një "perspektive të sigurt" për njerëzit që kanë qenë në Gjermani për një kohë të gjatë për t'u integruar.

Video e ditës