Festivali Igor Madzhirov zbulon botë emocionuese që tregojnë histori aq të mëdha sa universi

Festivali u hap me shfaqjen e vlerësuar me çmime "Ronja, vajza e grabitës"

Nën moton “Çliro imagjinatën tënde!” nga 27 deri më 30 shtator, organizohet nga Teatri për fëmijë dhe të rinj në Shkup, edicioni i dytë i Festivalit Ndërkombëtar të Teatrove për Fëmijë “Igor Maxhirov”.

Hapja madhështore e edicionit të dytë të Festivalit Ndërkombëtar të Teatrit për Fëmijë "Igor Madzhirov" u mbajt më 27 shtator me shfaqjen e vlerësuar me çmime "Ronja, vajza e grabitës" në Teatrin për fëmijë dhe të rinj, e cila u shfaq jashtë konkurrencës për çmime.

Ditët në vijim të programit të festivalit përfshinin shfaqjet "Pylli i këngëve" nga Instituti "Kuskus", Art Production nga Lubjana, Slloveni; "The Bremen Town Musicians" në Teatrin Babec nga Manastiri; "Ky jam unë" nga Teatri Poko Loko nga Zagrebi, Kroaci; "Djali me valixhe" i Mal Teatr "Dushko Radovic" nga Beogradi, Serbi; "Pinocchio dhe Kësulëkuqja në kërkim të llambës së Aladdinit" prodhim i Teatrit Shqiptar për Fëmijë dhe të Rinj; “Shtëpia e lumtur” nga mysafirë nga Teatri i Kukullave të Qytetit nga Rijeka, Kroaci; “Bambi” në Teatrin për fëmijë dhe të rinj nga Kragujevaci, Serbi; dhe shfaqja “Gabimi 404” interpretuar nga “Angeles de Trapo” nga Malaga e Spanjës.

- Teatri për fëmijë është një nga shtyllat mbi të cilat ngrihet identiteti dhe kultura e një vendi. Publiku për të cilin ne e krijojmë është gjithashtu publiku më i vlefshëm dhe më i sinqertë, ndaj dhe ne kemi një detyrim të shenjtë që t'i qasemi krijimit të këtyre shfaqjeve me përkushtimin dhe dashurinë më të madhe, ashtu si fëmijët e vetëm dinë t'i përkushtohen asaj që duan. . Këtë vit u përpoqëm të bëjmë një përzgjedhje shfaqjesh që ne i quajmë “forma të vogla”, por ajo që duam të themi mes rreshtave është se asgjë nuk është e vogël në botën tonë teatrore. Është magjike të shohësh se si në hapësira të vogla, vetëm me rekuizita dhe skenografi të nevojshme, mund të krijosh botë të tëra emocionuese që tregojnë histori aq të mëdha sa universi - tha Katarina Ilievska-Siljanovska, drejtoreshë e Teatrit për fëmijë dhe të rinj - Shkup. hapjen e festivalit.

Këtë vit, përveç çmimit Grand Prix, festivali ndan edhe çmimin për regjisorin më të mirë, dy çmime për aktrim, skenografi, kostumografi dhe një çmim special. Në përbërje të jurisë së ekspertëve janë regjisori Tin Grabnar nga Sllovenia, i cili është president, dhe anëtarët: aktori Dragan Dovlev, kryetar aktual i Këshillit të Festivalit dhe Milivoje Mladjenovic, ekspert i teatrit dhe ish-drejtor i Steriino Pozorjes. Një risi për këtë vit është futja e një jurie për fëmijë, e cila ka për detyrë të vlerësojë dhe të shpërblejë performancën më të mirë të festivalit, sipas zgjedhjes së tyre.

Shfaqja "Muzikantët e Bremenit" në Teatrin "Babec" nga Manastiri

Festivali "Igor Majirov" nga ky vit ka filluar bashkëpunimin me Fakultetin e Arteve Dramatike në Shkup, ku mbahet punëtoria e teatrit të kukullave për studentë dhe aktorë dhe regjisorë tashmë të diplomuar, e udhëhequr nga aktorja dhe regjisorja Tamara Kucinoviq, profesoreshë. i teatrit të kukullave nga Fakulteti i Arteve Dramatike në Osijek, Kroaci. Në kuadër të festivalit është edhe një punëtori për fëmijë dhe mësues me temë teatri i kukullave, të udhëhequr nga regjisori Davor Dragojevic nga Podgorica e Malit të Zi.

- Dua të theksoj rëndësinë e mbrojtësit tonë të festivalit, Igor Madzhirov, simbol i teatrit për fëmijë në vendin tonë në përgjithësi. Besoj dhe uroj që ky festival të kthehet në traditë, sepse është një aktor i rëndësishëm si për publikun ashtu edhe për ne si institucioni i vetëm profesional në fushën e teatrit për fëmijë dhe të rinj - thotë aktori Dragan Dovlev, kryetar i këshillit të festivalit. .

Festivali i sivjetshëm mbështetet nga Ministria e Kulturës. Shfaqjet shfaqen në skenat e TDM, Teatri i Komedisë, MNT, Teatri Shqiptar për Fëmijë dhe të Rinj. Patron i festivalit është presidenti Stevo Pendarovski.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 198, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 30.09-01.10.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës