Fakulteti i Mercos nuk do të prodhojë infermierë, por ata do të jenë sërish në mungesë

epa08427244 Infermierja Neonatale Kirsty Hartley kujdeset për një fëmijë të parakohshëm në Njësinë e Kujdesit Intensiv Neonatal në Qendrën e Grave dhe të Porsalindurve Lancashire në Spitalin e Përgjithshëm të Burnley në Lancashire Lindore, pas shpërthimit të sëmundjes koronavirus (COVID-19) në Blackburn, Britani, 14 maj 2020 Disa vende rreth botës kanë filluar të lehtësojnë kufizimet e bllokimit të COVID-19 në një përpjekje për të rifilluar ekonomitë e tyre dhe për të ndihmuar njerëzit në rutinat e tyre të përditshme pas shpërthimit të pandemisë së koronavirusit. EPA-EFE / HANNAH MCKAY / Pishinë

Nuk do të ketë Fakultet të Shkencave Shëndetësore në Strugë, në universitetin e lidhur me djalin e kryetarit të komunës së Strugës. Ramiz Merko. Bordi i Akreditimit të Arsimit të Lartë ka anuluar akreditimin për themelimin e Fakultetit të Shkencave Shëndetësore në institucionin privat të arsimit të lartë Universiteti Ndërkombëtar në Strugë.

Kjo anulon automatikisht lejen që qeveria i dha këtij universiteti për krijimin e fakultetit dhe ai do të pushojë së ekzistuari.

Por ajo që ekziston është nevoja për më shumë punonjës shëndetësorë në vend. Të paktën kështu pretendonte Ministria e Arsimit në fillim të procesit të akreditimit të fakultetit Merco.

Fakti që stafi shëndetësor nga Maqedonia po migron masivisht drejt vendeve evropiane, si dhe fakti që po afron pensionimi i dhjetëra mjekëve specialistë që do të largohen nga sistemi shëndetësor shtetëror, dhe fakti që nuk ka mjaftueshëm infermierë dhe infermierë të punësuar. stafi teknik ndihmës në spitale, bën që shteti të miratojë masivisht institucione të reja për prodhimin e personelit për spitalet.

Në faqen për universitetet dhe fakultetet e akredituara në vend, përveç Fakultetit të Mjekësisë në Shkup, gjendet edhe Fakulteti i Shkencave Mjekësore në Universitetin e Tetovës, si dhe Fakulteti i Shkencave Mjekësore në UGD Shtip, dhe Së shpejti duhet të fillojë me punë edhe një fakultet i mjekësisë në Manastir. Fakultetet e mjekësisë stomatologjike tashmë funksionojnë në Universitetin Ndërkombëtar Ballkanik, si dhe në Universitetin Europian. Janë edhe disa fakultete që kanë marrë leje për të filluar punën, por nuk kanë filluar ende.

Janë dhënë miratimet për fillimin e punës në Fakultetet e Shkencave Shëndetësore në Universitetin e Evropës Juglindore, Universitetin Ndërkombëtar Ballkanik dhe Universitetin Ndërkombëtar Vizion.

Gordana Beshliovska, kryetar i Shoqatës së Infermierëve, Teknikëve, Mamive dhe Infermierëve Stomatologë – “Për ne” tha për “Sloboden Pechat” se në këtë moment mungesa e infermierëve për të gjitha bazat dhe standardet në të gjithë sistemin shëndetësor publik është shumë e madhe.

Mungesa bazohet në numrin e banorëve, në bazë të numrit të pacientëve, numrit të mjekëve dhe kapacitetit të shtretërve. Kjo mungesë po i djeg dhe nuk është e mundur të arrihet gjithçka me të cilën janë ngarkuar me ligj dhe rregullore.

Është një nga arsyet serioze të pakënaqësisë së pacientit. Natyrisht, na mungon treguesi i cilësisë së dijes, por kemi infermierë me aftësi, përvojë dhe njohuri të jashtëzakonshme në institucionet tona, të cilët teknikisht nuk mund të arrijnë të ofrojnë gjithçka, tha Beslioska për “Sloboden Pechat”.

Ajo shtoi se zhvillimi i karrierës së infermierëve në vendin tonë është ndalur në nivel të Shkollave të Larta të Mjekësisë dhe specializimeve në gjashtë fusha, të cilat në shumë prej spitaleve nuk njihen disa ose më shumë infermierë për shkak se nuk ofrohen. në sistematizimet.

Beshliovska konsideron se duhet të bëhet një anketë nga terreni për nevojat e infermierëve dhe në këtë mënyrë të vendoset për hapjen e institucioneve të reja arsimore për infermierët.

Hapja e Shkollave të Larta të Mjekësisë, të cilat meqë ra fjala nuk kanë tregues të cilësisë së dijes, cenon statusin profesional të profesionit.

Infermierët duhet të kenë autonomi pune që do të mbrohet me profesionalizmin e fituar nëpërmjet edukimit në programe serioze, orëve praktike teorike, edukimeve të vazhdueshme dhe njohjes në bazë të përgjegjësive, sipas të cilave duhet të paguhen.

Mjekësia moderne i detyron infermierët në edukim të vazhdueshëm për të zgjeruar kompetencat dhe detyrat e punës në specialitete të ngushta.

Ne kemi nevojë për studime akademike, studime profesionale që do të reflektojnë infermierët në procesin arsimor si pedagogë në fushat e kujdesit ndaj pacientit. Të gjitha me qëllim të ngritjes së vlerës së pacientëve, shton Beshliovska.

Profesori i Fakultetit të Mjekësisë doktor Niko Bekarovski për “Sloboden Pechat” thotë se vërehet një rënie e ndjeshme e cilësisë së infermierëve në shëndetësinë shtetërore. Numri i paraleleve mjekësore në Shkup dhe në brendësi është rritur dhe jo gjithmonë prodhojnë infermierë të mirë. Ai beson se numri i klasave mjekësore duhet të kufizohet për të mbrojtur cilësinë.

Është e nevojshme të kufizohet në mënyrë drastike numri i paraleleve të mjekësisë, duke pasur parasysh se aktualisht po funksionojnë paralelet mjekësore edhe kur nuk ka kushte për punë praktike në shkollat ​​e mesme.

Mendoj se ka nevojë të kemi shkolla të mesme mjekësore në Shkup, Shtip, Tetovë dhe Manastir si në të kaluarën. Cilësia e infermierëve është e pakrahasueshme me të kaluarën. Ata vijnë në punë pa praktikë, me përjashtim të shkollës së mesme të mjekësisë "Pançe Karagjozov", e cila diplomohet rregullisht. Shkolla në Manastir ende e ruan cilësinë e saj.

Në vende të tjera, teorikisht motrat kanë një praktikë të detyrueshme verore prej 15 ditësh, por ndonjëherë është pro-forma. Ndonjëherë edhe ne që punojmë në Klinikë nuk e dimë se ku janë të hapura mësimet, thotë doktor Beqarovski.

Ideja e tij se si të zgjidhet problemi i mbiprodhimit, por edhe të mbajë personel cilësor në shëndetësinë shtetërore, është të ketë kritere nga të cilat shkollat ​​mund të punësojnë infermierë në shëndetësinë shtetërore.

Ideja ime se si mund të përmirësohet situata është që shëndeti publik të ketë një listë të kolegjeve dhe shkollave të mesme, personeli i të cilave do të punësohej në shëndetin publik. Nuk po them që shkollat ​​dhe fakultetet e tjera të mbyllen, por në shëndetësinë publike ato duhet të pranohen vetëm nga shkolla më të themeluara mjekësore. Realisht Maqedonia duhet të ketë një Fakultet të Mjekësisë dhe të punësojë vetëm nga fakultetet që janë në 2 mijë të parat në listën e Shangait, thotë Beçarovski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës