Fakulteti Merco nuk mund të regjistrojë studentë të infermierisë dhe teknikës derisa programi të akreditohet

Foto: Qeveria e RSM

Fakulteti i Shkencave Shëndetësore në Universitetin Ndërkombëtar në Strugë të djalit të Ramiz Merko, Genz, nuk ka marrë ende akreditimin për programin e studimit që do të prodhojë infermierë dhe teknikë, konfirmojnë për “Sloboden Pechat” burime nga Agjencia për Cilësinë e Arsimit të Lartë. Deri në marrjen e këtij akreditimi, fakulteti nuk mund të fillojë me regjistrimin e studentëve.

Në kuadër të kësaj Agjencie për Cilësinë e Arsimit të Lartë është Bordi i Akreditimit të Arsimit të Lartë, detyra e të cilit është të akreditojë programin e studimit të ofruar nga universiteti dhe sipas të cilit studentët do të studiojnë. Është tashmë në faqen e internetit të Universitetit i shpallur se në të do të funksionojë edhe Fakulteti i Shkencave Shëndetësore.

Në rastin konkret është aplikuar vetëm me një kurrikul – atë për infermierët dhe teknikët. Nuk kishte asnjë program për mjekët.

Tashmë në faqen e Universitetit Ndërkombëtar të Strugës është bërë e ditur se Universiteti ka Fakultetin e Shkencave Shëndetësore. Përveç këtij fakulteti, studentët e këtij Universiteti regjistrohen edhe në Fakultetin e Shkencave Politike, Shkencave Ekonomike, Shkencave Juridike dhe Teknologjive të Informacionit.

Merco kërkoi krijimin e një Fakulteti të Shkencave Shëndetësore me një program studimi trevjeçar (180 kredite) për infermierët. Sipas informacioneve tona, Universiteti ka dorëzuar edhe deklarata të noterizuara se profesorët që do të punësojnë në Fakultetin e Shkencave Shëndetësore do të jenë me kohë të plotë.

E vetmja që ka marrë leje për të filluar punë është njësia, pra Fakulteti i Shkencave Shëndetësore.

Por programi nuk është ende i akredituar. Ata kanë aplikuar vetëm për një program, që është për infermierë dhe teknikë. Nuk ka asnjë aplikim për mjekësi të përgjithshme, tha për “Sloboden Pechat” drejtori i Agjencisë për Cilësinë e Arsimit të Lartë. Rasim Zuferi.

Ministri i Arsimit  Jeton Shakiri u kritikua për faktin se pak para largimit të tij “themeloi Fakultetin e Shkencave Shëndetësore në Universitetin Ndërkombëtar në Strugë”.

Por ai ka mohuar se ka themeluar fakultetin dhe ka thënë se ka nënshkruar vetëm një vendim se janë plotësuar kushtet që institucioni i arsimit të lartë të fillojë me punë, gjë që ka bërë edhe për fakultetet e tjera.

Para nënshkrimit të tij, një komision në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës i dha një raport pozitiv.

Unë jam thirrur nga subjekte të caktuara politike që kam themeluar Fakultetin e Shkencave Shëndetësore në Universitetin Ndërkombëtar në Strugë. Disa përmendin Fakultetin e Shkencave Mjekësore, që janë dy terma të ndryshëm.

Nuk do të hyj në arsyet e postimeve të tilla, qofshin tendencioze apo nga injoranca, por i mohoj kategorikisht këto informacione. Dua të sqaroj se një ministër nuk mund të krijojë një institucion të arsimit të lartë.

Është një procedurë e tërë në të cilën janë përfshirë disa institucione dhe autoritete kompetente, ndër to edhe Ministria e Arsimit dhe Shkencës, e cila në thelb ka më së paku kompetenca, thotë Shakiri.

Universiteti Ndërkombëtar në Strugë është pjesërisht në pronësi të djalit të kryetarit të Komunës së Strugës, Ramiz Merko, Gencit. Në qershor të vitit të kaluar, Shtetet e Bashkuara të Amerikës e vendosën Merco-n në listën e zezë të personave të cilëve u ndalohet hyrja në Shtetet e Bashkuara. Sanksioni vlen edhe për gruan e Merkos. Espressodhe tre fëmijët e tij të rritur, Genz, Nazmijeh и Drenusha. 

Krijimi i Fakultetit në kuadër të universitetit tashmë ekzistues filloi me një vendim të qeverisë që u botua në Fletoren Zyrtare më 15 prill, gjatë një fushate elektorale.

Vendimin e qeverisë e ka nënshkruar kryeministri teknik Talat Xhaferi nga BDI. Në të thuhet se ky fakultet ofron dy programe studimi: Studimet e Infermierisë së Përgjithshme dhe të Kujdesit Shëndetësor, nga cikli i parë i studimeve profesionale (180 ECTS).

Hapi tjetër është që bordi i akreditimit pranë Agjencisë së Cilësisë së Arsimit të Lartë të akreditojë projektin e paraqitur nga universiteti.

Më tej, vijon miratimi i akteve për ngritjen dhe funksionimin e fakultetit nga komisioni mëmë në universitet dhe vetëm atëherë, pas përfundimit të këtyre fazave, në bazë të mendimit të një komisioni për inspektimin e plotësimit të kushteve të punës. Ministria e Arsimit dhe Shkencës, në kuadër të MAS-it, merr vendim për plotësimin e kushteve dhe lejen për fillimin e punës.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës