Fajon: Rruga e Maqedonisë së Veriut është me gunga dhe mbi të gjitha e dhimbshme, ndryshimet kushtetuese janë të nevojshme që vendi të ecë përpara

Ky vit është jashtëzakonisht i rëndësishëm për zgjerim. U bëj thirrje të gjithë aktorëve politikë, aktorëve përgjegjës, partive politike që të bëjnë përpjekje për ndryshimet kushtetuese, para së gjithash në interes të qytetarëve. Është përgjegjësi ndaj njerëzve, dhe tani është e nevojshme dhe urgjente që shteti të përparojë dhe është një mundësi gjeostrategjike për të bërë një kërcim deri në fund të vitit 2030, për të lidhur Evropën dhe Maqedoninë e Veriut për t'u bërë anëtare e Bashkimit Evropian. , thotë zëvendëskryeministrja sllovene dhe ministrja e Punëve të Jashtme dhe Evropës Tanya Fajon në një intervistë për MIA-n.

“Është e vërtetë që shteti humbi shumë kohë të çmuar dhe më vjen keq sepse rruga për në Maqedoninë e Veriut do të ishte më e shpejtë nëse nuk do të ishin, siç e përmendët ju, interesat politike të Bullgarisë, Greqisë më parë, që do të thotë se rruga për Maqedonia e Veriut është me gunga dhe mbi të gjitha e sëmurë. “Ndryshimet kushtetuese janë vendimtare mbi të gjitha për optimizmin dhe mbështetjen e politikës dhe të mirëkuptimit të qytetarëve se bëhet fjalë për një të ardhme të përbashkët evropiane, e cila do të sigurojë paqe, siguri dhe dinjitet në jetën e qytetarëve tuaj”, thotë Fajon në një intervistë për MIA-n.

Kreu i diplomacisë sllovene thotë se është thelbësore që Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria të hapin dhe të fillojnë negociatat me një konferencë të re ndërqeveritare.

“Nuk dua të flas për ndarjen e dy shteteve, mbetem fuqimisht i përkushtuar që Maqedonia e Veriut të vazhdojë në rrugën e reformave”, tha me vendosmëri Fajon.

Ajo tha se Sllovenia është një vend tradicionalisht mik me Maqedoninë e Veriut, e cila me vite e ka ndihmuar teknikisht vendin në të gjitha negociatat për anëtarësim që të mund të hyjë në Bashkimin Evropian.

“Është e vërtetë që shteti humbi shumë kohë të çmuar dhe më vjen keq sepse rruga për në Maqedoninë e Veriut do të ishte më e shpejtë nëse nuk do të ishin, siç e përmendët ju, interesat politike të Bullgarisë, Greqisë më parë, që do të thotë se rruga për Maqedonia e Veriut është me gunga dhe mbi të gjitha e sëmurë. U bëj thirrje të gjithë aktorëve politikë, aktorëve përgjegjës, partive politike që të bëjnë përpjekje për ndryshimet kushtetuese, para së gjithash në interes të qytetarëve. Është përgjegjësi ndaj popullit, dhe tani është e nevojshme dhe urgjente që shteti të përparojë dhe është një mundësi gjeostrategjike për të bërë një kërcim deri në fund të vitit 2030, për të lidhur Evropën dhe Maqedoninë e Veriut për t'u bërë anëtare e Bashkimit Evropian. . Pra, po, po, ndryshimet kushtetuese janë kyçe, para së gjithash, optimizmi dhe mbështetja e politikës dhe mirëkuptimit qytetar se bëhet fjalë për një të ardhme të përbashkët evropiane, e cila do të sigurojë paqe, siguri dhe dinjitet në jetën e qytetarëve tuaj”. thotë Fajon.

Ajo shtoi se ky vit është jashtëzakonisht i rëndësishëm për zgjerim.

“Zgjerimi është kthyer në një domosdoshmëri gjeostrategjike. Nëse shikojmë se çfarë po ndodh rreth nesh, agresionin rus në Ukrainë, konfliktin në Lindjen e Mesme, Bashkimi Evropian duhet të jetë i fortë, duhet të jetë i bashkuar, ne kemi një detyrim të qartë të Bled që shtetet të përgatiten për zgjerim deri në vitin 2030. , dhe nga ana tjetër, unë dhe Sllovenia përpiqemi që vendet e Ballkanit Perëndimor të jenë të gatshme dhe të aftë për të hyrë në Bashkimin Evropian. Nga fundi i vitit, pres raporte inkurajuese, dëshiroj të shoh fillimin e negociatave të anëtarësimit me Bosnjën dhe Hercegovinën, presim negociatat e anëtarësimit me Ukrainën, Moldavinë, më tej me Gjeorgjinë, dhe në këtë kontekst është thelbësore që Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria i hap dhe i nis ato me një konferencë të re ndërqeveritare konkretisht negociatat. Nuk dua të flas për ndarje, mbetem fuqishëm e përkushtuar ndaj saj, që Maqedonia e Veriut të vazhdojë në rrugën e reformave”, thotë Fajon.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës