Financial Times: Evropa importon vëllime rekord të gazit të lëngshëm rus

Evropa importon sasi rekord të gazit natyror të lëngshëm rus nga janari deri në tetor 2022 dhe importi i gazit natyror të lëngshëm nga Rusia këtë vit është rritur me 42 për qind në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2021, shkruan Financial Times.

Në dhjetë muajt e parë të këtij viti, Rusisë i janë dorëzuar një rekord prej 17,8 miliardë metra kub gaz të lëngshëm. Siç thekson revista e njohur, blerësit kryesorë të gazit rus janë Belgjika, Spanja, Holanda dhe Franca. Nga totali i karburantit të lëngshëm të importuar, 16 për qind e gazit mbërriti në vendet evropiane nga deti, vlerëson gazeta britanike.

Në të njëjtën kohë, 62,1 miliardë metra kub gaz rus u dërguan në Evropë përmes tubacioneve që nga fillimi i vitit. Këto të dhëna tregojnë se Evropa nuk është ende plotësisht e gatshme të heqë dorë nga gazi nga Rusia, vlerëson autori i artikullit.

Anne-Sophie Corbo, eksperte në Qendrën për Politikat Globale të Energjisë në Universitetin Kolumbia në Nju Jork, beson se një ditë Rusia mund të ndalojë furnizimin me gaz në Evropë. Në atë rast, sipas Corbos, evropianët do të detyroheshin të blinin gaz në "tregun e lirë edhe më të shtrenjtë".

Corbo beson se Rusia mund të vendosë cisternat e saj LNG në vende të tilla si Bangladeshi dhe Pakistani dhe ta shesë gazin me çmime më të ulëta për të fituar "përparësi politike" dhe "të ushtrojë presion mbi evropianët", tha revista.

Gazeta britanike kujton se në vitin 2021, Evropa importoi gjithsej 155 miliardë metra kub gaz natyror rus, përfshirë gazin natyror të lëngshëm.

Nga ana tjetër, eksperti Georg Zakman beson se Bashkimi Evropian nuk duhet të heqë dorë nga gazi natyror i lëngshëm rus, por duhet të zhvillojë një mekanizëm mbrojtës në rast se “Rusia fillon të dërgojë në mënyrë selektive gaz për klientët individualë në Evropë për të fituar pikë politike dhe për të minuar unitetin evropian"

 

Video e ditës