Euro ra në nivelin më të ulët që nga viti 2002 kundrejt dollarit

Dollar dhe Euro/ Foto: Schiffgold.com

Euro ka rënë në nivelin më të ulët që nga viti 2002 kundrejt dollarit mes frikës se mund të vihet re një recesion në eurozonë. Vlera e monedhës tani është 1,0281 dollarë.

Monedha e përbashkët e eurozonës ka rënë në vlerën më të ulët sot kundrejt dollarit në dy dekadat e fundit, pasi rritja e re e çmimeve të gazit evropian ka thelluar frikën e recesionit.

Rritja ekonomike në eurozonë po bie, me çmime të rritura për shkak të ndikimit ekonomik të luftës në Ukrainë.

Sa e fortë është rënia?

Euro ra 1,3% në krahasim me dollarin në 1,0281 dollarë - norma më e dobët e dhjetorit 2002.

Rënia është pjesë e trendit afatgjatë, ku euro është dobësuar me 8% krahasuar me dollarin këtë vit. E afron euron me barazinë e dollarit - diçka e paprecedentë që nga krijimi i euros në 1999.

Monedhat e lidhura me euron, si forintet hungareze, zlota polake dhe lai rumune, gjithashtu janë dobësuar ndjeshëm ndaj monedhës amerikane.

Ndërkohë, indekset e aksioneve në Frankfurt, Londër dhe Paris ranë më shumë se 1% këtë mëngjes për shkak të shqetësimeve për rënien ekonomike në të gjithë Evropën.

Shitja e euros pa gjithashtu një rënie në nivelin më të ulët të frangës zvicerane në vitin 2015, kur Banka Kombëtare e Zvicrës braktisi kufirin e saj valutor. Ajo ra edhe në paund, pavarësisht se paundi përballet me problemet e veta ekonomike.

Monedhat e tjera, si Yeni japonez dhe dollari australian, po luftojnë gjithashtu për frikën e një recesioni global dhe dollarit në rritje, i cili konsiderohet një strehë e sigurt në kohë pasigurie.

Video e ditës