Parlamenti Evropian ka mbetur pa deputetë romë

Parlamenti Evropian/ Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Me rreth 10 deri në 12 milionë banorë në Evropë, nga të cilët rreth gjashtë milionë jetojnë në BE, romët janë një nga pakicat etnike më të mëdha të Evropës. Megjithatë, në përbërjen e re të Parlamentit Evropian, të zgjedhur javën e kaluar, për herë të parë që nga viti 2004, nuk ka asnjë anëtar të Parlamentit Evropian që i përket komunitetit rom.

Një nga avokatët më të zëshëm për të drejtat e romëve në Parlamentin Evropian deri më tani ka qenë Ndërgrupi kundër Racizmit dhe Diversitetit (ARDI), qëllimet e të cilit janë të promovojë barazinë racore dhe të rrisë ndërgjegjësimin për problemet me të cilat përballen minoritetet. Pa përfaqësuesit e romëve në këtë organ, ekziston frika e një ndryshimi të mundshëm të prioriteteve, si dhe reduktimi i të kuptuarit të sfidave reale me të cilat përballet komuniteti rom.

Përfshirja e përfaqësuesve romë në procesin e vendimmarrjes do të mundësonte një kuptim më të plotë të nevojave të komunitetit, i cili ka një histori të vështirë në të gjithë kontinentin evropian. Anëtarët e komunitetit rom përballen me diskriminim në të gjithë Evropën – 68 përqind e romëve largohen para kohe nga sistemi arsimor dhe 80 përqind e tyre jetojnë nën kufirin e varfërisë.

Sfida të tilla i kanë rrënjët në paragjykime sistematike dhe përjashtime sociale qindravjeçare, të cilat vazhdojnë të vazhdojnë edhe sot.

Një nga vendet me përqindjen më të lartë të përfaqësimit të romëve në BE është Rumania. Sipas statistikave zyrtare, 2,99 për qind e banorëve të Rumanisë janë romë, por sipas organizatave rome, shkalla aktuale e anëtarëve të komunitetit rom në vend tejkalon tetë për qind të popullsisë së përgjithshme. Megjithatë, në mesin e kandidatëve për eurodeputetë nga Rumania nuk kishte asnjë rom, që është një tjetër dëshmi e margjinalizimit të komunitetit rom në vend.

Për krahasim, pakica hungareze, e cila përbën 5,25 për qind të popullsisë, fitoi dy nga gjithsej 33 eurodeputetë rumunë.

Mungesa e kandidatëve romë për eurodeputetë mund t'i atribuohet sfidave me të cilat përballen romët në mobilizimin politik, si për shkak të shtypjes sistematike që ruan ciklin e varfërisë në komunitet, ashtu edhe për shkak të stereotipeve të shumta që i pengojnë votuesit të zgjedhin partitë rome. .

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës