Parlamenti Evropian miratoi raportin vjetor për Serbinë me formulimin e parë të “njohjes reciproke” me Kosovën

Foto: HOSLET EPA-EFE / OLIVIER

Deputetët në Parlamentin Evropian miratuan Raportin e këtij viti për Serbinë, i cili shpreh mbështetjen për anëtarësimin e ardhshëm të Serbisë në BE, por me kërkesë që përveç sundimit të ligjit dhe normalizimit të marrëdhënieve me Prishtinën, të respektohen sanksionet ndaj Rusisë. do të jetë element kyç që do të përcaktojë përparimin e përgjithshëm të Serbisë në rrugën drejt anëtarësimit në BE, njoftoi korrespondenti i MIA-s nga Beogradi.

Me rezolutën e miratuar sot, Parlamenti Evropian për herë të parë i bën thirrje Serbisë dhe Kosovës që të arrijnë një marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve “në bazë të njohjes reciproke”.

Në tekstin e raportit, me amendamente, shtohet se Serbia dhe Kosova pritet të nënshkruajnë një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve “në bazë të njohjes reciproke”, që është hera e parë që njohja reciproke përmendet në një dokument zyrtar i institucioneve të BE-së si zgjidhje e nevojshme për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.

Rezoluta shpreh keqardhje të thellë që Serbia nuk iu bashkua sanksioneve të vendosura nga BE kundër Rusisë për shkak të pushtimit të Ukrainës dhe u bën thirrje autoriteteve të sapozgjedhura në Beograd që urgjentisht të respektojnë vendimet e politikës së jashtme të BE-së, përfshirë vendosjen e sanksioneve kundër Rusisë. .

Parlamenti Evropian i bën thirrje Serbisë që të rishqyrtojë marrëdhëniet e saj me Rusinë në fushën e politikës së mbrojtjes dhe të ndalojë format e bashkëpunimit ushtarak me Rusinë, thuhet në rezolutë.

Në konferencën për shtyp pas raportit të miratuar, Vladimir Bilchik i cili e ka dorëzuar këtë raport për Serbinë, tha se duhet të vazhdojë me reformat dhe theksoi se tani duhet të formohet një qeveri sa më shpejt.

“Është e rëndësishme të përmendim edhe gjëra pozitive. Serbia hapi grupin katër, dhe tani duhet bërë më shumë për të hapur grupime të tjera. Dua të theksoj se ndryshimi i Kushtetutës është një hap i rëndësishëm, dhe jam gjithashtu i kënaqur që PE luajti një rol të madh në të dy fazat e dialogut ndërpartiak dhe inkurajoi punën e institucioneve politike në Serbi. Ai proces ishte pozitiv dhe Serbia tani ka një parlament në të cilin ka disa parti të ndryshme”, tha Bilcik në fjalimin e tij.

Burimi: MIA

Video e ditës