Parlamenti Evropian mbështeti futjen e euros në Kroaci

Kroacia Bashkimi Evropian BE
Flamujt e Kroacisë dhe Bashkimit Evropian / Foto: EPA-EFE / ANTONIO BAT

Parlamenti Evropian në Strasburg sot me shumicë të madhe votash mbështeti anëtarësimin e Kroacisë në Eurozonë.

Parlamenti Evropian me 539 vota nga 632 përfaqësues të pranishëm, 45 kundër dhe 48 abstenime, më 1 janar 2023 pranoi raportin për futjen e euros në Kroaci, në të cilin vlerësohet se Kroacia i plotëson të gjitha kriteret për hyrje në eurozonës.

Para pranimit të anëtarit të BE-së, Parlamenti Evropian jep një opinion për rekomandimin e Komisionit dhe hapi i fundit do të jetë miratimi i propozimit në mbledhjen e Këshillit Ekonomik dhe Financiar të BE-së më 12 korrik. Më parë, hyrja e Kroacisë në Eurozonë u mbështet nga Këshilli Evropian.

Nga viti i ardhshëm, euro do të bëhet monedha zyrtare kroate.

Me adoptimin e euros, Kroacia i bashkohet Eurosistemit, i cili përbëhet nga Banka Qendrore Evropiane dhe bankat qendrore të shteteve anëtare të eurozonës, dhe Guvernatori i Bankës Kombëtare Kroate i bashkohet Këshillit Drejtues të Bankës Qendrore Evropiane.

Video e ditës