Fronti Evropian nuk do të votojë për qeverinë e re, Sela gjeti shumë të meta në programin e VMRO-DPMNE-së

Fronti Evropian nuk do të marrë pjesë në votimin për shumicën e re, sepse është krejtësisht i pa legjitimitet në mesin e votuesve shqiptarë dhe komuniteteve të tjera etnike në Maqedoninë e Veriut, tha Ziyadin Sela sonte në Kuvend. Ai shtoi se në këtë mënyrë po shprehin revoltën që, siç tha, “kjo mazhorancë e nis ditën e parë me përpjekje për të penguar fjalën dhe shprehjen e lirë të deputetëve”.

Ndonëse u ra dakord të përfundonte me të gjithë listën e të gjithë atyre që dolën për të folur, në momentin e fundit ata ndërhynë me vërejtje në të njëjtin model si në vitin 2017 kur penguan ndryshimin e pushtetit në mënyrë paqësore dhe demokratike. Të njëjtën strategji e ka vendosur sot pas orës 8 nga VMRO DPMNE së bashku me shërbëtorët dhe vasalët e saj nga Vredi. Për fjalimin e një deputeti ka pasur 43 përgjigje.

Nëse kështu mendojnë se do të më pengojnë mua personalisht dhe një anëtar tjetër të Frontit Europian të them të vërtetën, nuk do t'ia dalin. Ata vetëm do të na japin më shumë energji për të qenë më të zhurmshëm. Ne do të mbrojmë legjitimitetin që kemi marrë nga qytetarët. Legjitimiteti nuk është vetëm numerik.

Legjitimiteti i parë numerik tek shqiptarët është në frontin europian. Kemi mbi 30 mijë vota më shumë se Vredi. Edhe pse janë 14 mandate të vjedhura, në vendlindjen e një kandidati që priste të zgjidhej deputet. Por legjitimiteti ynë është edhe programor. Ditën kur nuk i përmbahesh premtimeve dhe parimeve kryesore të atyre premtimeve, është dita kur humbet legjitimiteti, tha Sela.

Pasuan kritika të ashpra ndaj programit të VMRO DPMNE-së. Sipas Sela Maqedonisë, politikat duhet të bazohen në këtë realitet demografik, që do të thotë të përfshihen të gjitha bashkësitë etnike.

Sot të gjithë po ndiqni programin e Mickoskit. Askund nuk ka fjalë për komunitetin etnik shqiptar, turq, rom, boshnjak apo vlleh. Nuk ka asnjë fjalë të vetme që është marrë nga programi dhe platforma Worth Collation. Në program ka fjali perverse dhe imagjinoni, të futura në rubrikën gratë në qendër të shoqërisë në Maqedoni, vendosin edhe një fjali se qeveria do të përpiqet të parandalojë HIV-in, AIDS-in dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Është një segment për shëndetin dhe jo në seksionin ku duhet të trajtohet barazia midis burrave dhe grave. Është një perversitet.

Është më shumë se një qasje shumë e keqe e koncepteve macho të politikanëve që nuk kanë asgjë në vetvete se çfarë do të thotë liri. Dhe ata nuk mund të japin lirinë. Në program nuk mund të gjesh as atë që është më e rëndësishme për Maqedoninë e Veriut, që është integrimi evropian. Nuk ka afat se kur do të bëhen ndryshimet kushtetuese. Përmendet BE-ja, por rruga për të shkuar në BE janë ndryshimet kushtetuese. Dhe nuk është më një mosmarrëveshje dypalëshe me Bullgarinë, por një mosmarrëveshje me Bashkimin Evropian. Ata luajnë politikë ditore. Le të marrin emrin e tyre, hajde. Por ata kombinojnë gënjeshtra para qytetarëve, vetëm për të mbijetuar në politikë, qëllime të cilat i dinë, jo për të mirën e qytetarëve, tha Sela.

Sipas tij, në program nuk kishte shumë për marrëdhëniet ndëretnike.

Përmenden vetëm dy-tre fjalë. Askush nuk flet për ligjin, për të drejtat elementare të njeriut që mungojnë në Maqedoni. A do të vazhdojë VMRO-ja me protestat në Çashkë për të penguar fëmijët 7-vjeçarë të mësojnë gjuhën shqipe? Nuk flitet as një fjalë për të drejtat e fëmijëve turq nga njësia e tretë dhe e katërt që nuk kanë të drejtë dhe nuk mësojnë në gjuhën amtare. Të gjitha këto tema duhet të hapen dhe ata që premtojnë të jenë kryeministra për të gjithë qytetarët, ta vërtetojnë me vepra. Dhe nuk është as në programin e tyre. Me programin ata duan të tregojnë supremaci ndaj të gjitha bashkësive tjera etnike. Realiteti në Maqedoni është se mbi 54 për qind janë maqedonas, mbi 30 për qind janë shqiptarë dhe së bashku me bashkësitë tjera etnike janë 46 për qind të popullsisë së përgjithshme. Politikat do të duhet të bëhen në bazë të këtij realiteti demografik, tha Sela.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës