Unioni Evropian i Transmetuesve shpjegon pse u anuluan votat e jurisë së gjashtë vendeve të Eurovizionit

Eurovizion
Foto: Ekrani i printimit / Twitter

Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU) anuloi votimin e jurisë së Azerbajxhanit, Gjeorgjisë, Polonisë, Rumanisë, San Marinos dhe Malit të Zi në gjysmëfinalen e dytë të Konkursit të Këngës Eurovizion në Torino sepse konstatoi se kishin votuar jashtë rregullave të Eurovizionit.

Një skandal i ri shpërtheu nga Eurovizioni, pretendon Rumania: Nuk i dhamë Ukrainës maksimumi 12 pikë!

Juria e këtyre vendeve vendosi të njëjtat shtete në krye të listës, me përjashtim të vendit të tyre, sepse nuk mund të votojnë për përfaqësuesin e tyre. Kjo do të thotë, gjashtë vendet ranë dakord të shkëmbejnë vota.

Në sqarimin e publikuar në faqen zyrtare të Eurovizionit thuhet:

"Juria votoi për të njëjtat pesë vende në Top 6 të tyre, dhe e fundit nga gjashtë juritë vendosi katër nga vendet e tjera në Top 4 dhe vendin e pestë në Top 7 të tyre. Katër nga gjashtë vendet kanë marrë 12 pikë në të paktën një herë, që është maksimumi që mund të jepet”.

 

 

Kjo mënyrë votimi, sipas Unionit Evropian të Transmetuesve, nuk është në përputhje me formularin e votimit, të konfirmuar nga organi i pavarur monitorues i votimit.

Prandaj, EBU vendosi të përdorë të drejtën për të hequr votat e jurisë nga gjashtë vendet dhe për t'i zëvendësuar ato me rezultate të votimit të llogaritura automatikisht, për të përcaktuar rezultatin përfundimtar të votimit në gjysmëfinalen e dytë. Votat e jurisë së gjashtë vendeve nuk u përdorën as në finalet e konkursit, për të ruajtur integritetin e sistemit të votimit të Eurovizionit.

Vendimet u miratuan nga kryetari i Eurovision Song Contest dhe zv/drejtori i përgjithshëm i EBU, në përputhje me rregullat e votimit të konkursit, thuhet në një deklaratë zyrtare.

Video e ditës