Komisioni Evropian propozoi 100 milionë euro ndihmë për Maqedoninë, pritet vendimi nga Këshilli i BE-së

parlamenti evropian evropa flamuj flamujt evropianë të Evropës
Flamujt e Shteteve Anëtare të BE-së / EPA-EFE / PATRICK SEEGER

Dje, Komisioni Evropian propozoi që Maqedonisë t'i jepet deri në 100 milionë euro ndihmë makrofinanciare, e cila do të tregojë se Komisioni i qëndron përkrah Maqedonisë së Veriut në kohë të vështira, duke qenë se pas agresionit rus kundër Ukrainës, bilanci i jashtëm i pagesave u përkeqësua. për shkak të varësisë së madhe nga importi i karburanteve dhe energjisë elektrike.

Sipas Komisionit, ndihma e propozuar do të kontribuojë në mbulimin e nevojave financiare të Maqedonisë së Veriut në vitin 2023 dhe 2024, duke mbështetur qëndrueshmërinë fiskale dhe reformat strukturore. Propozimi i sotëm është në kuadër të programit të mbështetjes 24 mujore të lidhur me Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN), me vlerë deri në 530 milionë euro.
Sipas Komisionit Evropian, ndihma do të jetë në formë kredie, e cila do të paguhet në dy këste.

“Këto dy pagesa do të kushtëzoheshin me zbatimin e masave politike që duhet të bien dakord mes Maqedonisë së Veriut dhe BE-së me një Memorandum Mirëkuptimi. Memorandumi i mirëkuptimit ka të ngjarë të fokusohet në reformat e politikave në fushat e menaxhimit fiskal, politikës tatimore, menaxhimit të investimeve publike, partneriteteve publiko-private, mjedisit të biznesit, transparencës në ndihmën shtetërore, efiçencës së energjisë, reformave në drejtësi dhe luftës kundër korrupsionit. Pagesat do të kushtëzoheshin edhe me rezultate pozitive në zbatimin e programit të FMN-së. “Këto reforma do të mbështesin Maqedoninë e Veriut në rrugën e saj drejt anëtarësimit në BE”, tha KE.

Ndryshe, ndihma makro-financiare është pjesë e angazhimit më të gjerë të BE-së me partnerët fqinjë dhe të zgjerimit, dhe synohet si një instrument për reagim ndaj krizave. Ajo tregon solidaritetin e BE-së me këta partnerë dhe mbështetjen e politikave efektive në kohë krize.

“Ne qëndrojmë pranë Maqedonisë së Veriut në këto kohë sfiduese. “Sot propozojmë ndihmë makrofinanciare deri në 100 milionë euro për të mbështetur ekonominë e vendit, duke kontribuar në mbulimin e nevojave financiare në dy vitet e ardhshme”, tha presidentja e KE-së, Ursula von der Leyen.

Dhe komisioneri evropian Varheji në një postim në Twitter thotë se “në këto kohë sfiduese socio-ekonomike, Komisioni i qëndron përkrah Maqedonisë me propozimin e saj për të ofruar ndihmë makrofinanciare deri në 100 milionë euro për vendin”.

“Është një tjetër dëshmi e përkushtimit tonë që qëndrojmë me partnerët tanë”, thekson Varheyi.

Hapi tjetër është që Parlamenti Evropian dhe Këshilli të shqyrtojnë dhe pranojnë propozimin, pas së cilës ai do të hyjë në fuqi dhe do të fillojë pagesat sipas kushteve që do të specifikohen në Memorandumin e Mirëkuptimit.

Ndryshe, ndihma makroekonomike është pjesë e angazhimit më të gjerë të BE-së me fqinjët dhe partnerët e zgjerimit, të cilët po përballen me probleme në bilancin e pagesave dhe tregojnë solidaritet me këta partnerë.

Në prill 2020, Komisioni miratoi një propozim për një paketë ndihme makro-financiare prej 3 miliardë eurosh për 10 vende partnere për të ndihmuar në trajtimin e problemeve ekonomike të shkaktuara nga pandemia e virusit korona. Parlamenti Evropian dhe Këshilli i BE-së kanë marrë vendim në maj të vitit 2020 dhe në kuadër të kësaj pakete Maqedonia ka marrë 160 milionë euro. Kësti i parë prej 80 milionë eurosh është transferuar në tetor 2020, ndërsa kësti i dytë prej 80 milionë euro në qershor 2021 pasi Komisioni ka dhënë verdiktin pozitiv për progresin në përmbushjen e kushteve.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës