Federata Evropiane e Gazetarëve miratoi Rezolutën për gazetarët e vrarë dhe të zhdukur në Kosovë

Gazetarë / foto: MPB

Një rezolutë për gazetarët e vrarë dhe të zhdukur në Kosovë në periudhën 1998-2005, e cila është punuar nga Asociacioni i Gazetarëve të Serbisë, është miratuar sot unanimisht në Asamblenë Vjetore të Federatës Evropiane të Gazetarëve të mbajtur në Prishtinë, transmeton Beta. .

ZNS përmes një komunikate thekson se për shkak të protestës nuk po merr pjesë në atë kuvend dhe propozues zyrtar, siç është marrë vesh më parë, ka qenë Bordi Drejtues i EFJ-së.

Në Rezolutën për hetimet e vrasjeve të gazetarëve në Kosovë, siç thuhet në njoftim, shkruhet se Kuvendi i EFJ-së kërkon nga Bordi Drejtues i asaj federate që të kërkojë nga UNMIK-u, EULEX-i dhe autoritetet në Kosovë që të formojnë një ekspert ndërkombëtar. komisioni që do të ndihmojë në hetimin e vrasjeve, rrëmbimit dhe zhdukjes së 19 gazetarëve dhe punonjësve të mediave në Kosovë ndërmjet viteve 1998 dhe 2005.

Kuvendi i EFJ-së kërkon që gjyqtarët dhe prokurorët nga Beogradi dhe Prishtina, përfaqësues të misioneve ndërkombëtare që ishin përgjegjës për sundimin e ligjit në Kosovë (UNMIK dhe EULEX) të përfshihen në punën e komisionit ndërkombëtar si ekspertë, si. si dhe përfaqësues të OKB-së dhe Asociacionit të Gazetarëve të Kosovës.

Kërkohet që përfaqësuesit e Bordit Drejtues të EFJ-së në bashkëpunim me anëtarët të punojnë për krijimin e kushteve për krijimin e një komisioni ndërkombëtar për hetimin e këtyre krimeve, si dhe të bashkëpunojnë drejtpërdrejt me prokuroritë e Beogradit dhe Prishtinës. ose me ndërmjetësimin e partnerëve të besuar nga të dyja palët dhe ata informojnë rregullisht publikun për rezultatet.

Me atë rezolutë, Gjykatës Speciale për Krime Lufte të Kosovës iu kërkua që të hapë hetime për gazetarët dhe punëtorët e mediave të vrarë dhe të zhdukur në Kosovë nga viti 1998 deri në vitin 2005.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës