Euroimpotenca

Marin Gavrilovski, Foto Arkivi

Koha do të tregojë nëse BE-ja do të mund të bashkohet sërish apo do të shkojë në drejtim të shpërbërjes, me pasoja që vendet e vogla dhe të parëndësishme, si Maqedonia, do t'i ndjejnë më së shumti mbi kurrizin e tyre.

Në çfarë kohe emocionuese jetojmë. Jemi dëshmitarë të një ndryshimi në rendin botëror dhe vendosja e një të reje në të cilën do të ndryshohen rolet e protagonistëve kryesorë botërorë. SHBA-të po e humbasin dalëngadalë primatin si e vetmja fuqi botërore pas rënies së komunizmit dhe pas rënies së BRSS, dhe Kina, kombi më i shumtë në botë, po përpiqet hap pas hapi të zërë vendin e parë në renditjen botërore. . Sipas numrit të banorëve, ajo ka marrë përsipër shumë kohë më parë, por ekonomikisht, politikisht dhe ushtarakisht ende nuk është numri një. 1. Mund të mos ndodhë në jetën tonë, por procesi i stagnimit dhe rënies së Shteteve të Bashkuara dhe ngritja e Kinës është i pakthyeshëm dhe rezultati i tij është i qartë për këdo, qoftë edhe një amator, i interesuar për zhvillimin e politikës botërore.

E vetmja e panjohur në këtë ekuacion është faktori kohë. Ndërsa kjo betejë e titanëve po vazhdon, më të vegjëlit po përpiqen të marrin një përfitim për veten e tyre dhe të ruajnë një pjesë të sovranitetit të tyre. Rusia, e cila për një kohë të gjatë nuk është fuqi botërore në skenën ndërkombëtare, sado të dojë të paraqitet si e tillë, sërish mund të renditet vetëm si faktor rajonal (në këtë rast destabilizimi). Vendimi i saj i njëanshëm për të pushtuar Ukrainën dhe për ta sjellë botën në prag të Luftës së Tretë Botërore, kriza e shkaktuar nga virusi Covid-19 që ka paralizuar botën për gati dy vjet dhe që ka rezultuar në një krizë ekonomike të paprecedentë janë faktorët që ndikojnë në shembja e rendit botëror siç është siç e njohim ne dhe fillimi i një të riu, i cili padyshim do të burojë nga rrënojat e tij.

Gjatë kësaj kohe, një faktor tjetër rajonal, i mishëruar në Bashkimin Evropian, po përpiqet të arrijë situatën e re. Fatkeqësisht, pa dobi. Me daljen e Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi, miti i komunitetit më të dëshirueshëm ekonomiko-politik të kombeve është shembur. Brexit tregoi se dikush dëshiron të largohet nga Bashkimi, jo thjesht të bashkohet me të. Dalja e Britanisë nga Bashkimi nënkuptonte dobësimin e saj si ekonomikisht ashtu edhe politikisht. Megjithëse Britania ndoqi një politikë autonome brenda Bashkimit, largimi i saj prishi ekuilibrin që ajo dha si një lloj kontrolli midis politikave të dy anëtarëve të tjerë më të rëndësishëm të BE-së, Gjermanisë dhe Francës.

Ndërsa rezultatet e Brexit ishin ende duke u përmbledhur, bota u mbërthye nga një pandemi e paprecedentë, e cila për më shumë se dy vjet u shkatërrua, duke marrë më shumë se qindra mijëra jetë, një pjesë e konsiderueshme e tyre nga vendet që përbëjnë Evropën. Bashkimi. Unioni nuk arriti të përballonte krizën globale dhe dështoi në testin e një prej postulateve bazë të komunitetit, që është solidariteti. Objektet e mbipopulluara shëndetësore të disa prej vendeve anëtare nuk kanë ndezur alarmin për të tjerët, në mënyrë që të mund të trajtohen edhe në territorin e tyre. Në të kundërt, shtetet anëtare i mbajtën me egoizëm spitalet, ventilatorët dhe ilaçet e tyre vetëm për veten dhe qytetarët e tyre. Besoj se pandemia do të kishte përfunduar me më pak jetë të humbura, nëse Bashkimi do të kishte vepruar i vetëm dhe në solidaritet.

Paraliza që ndodhi si pasojë e pandemisë shkaktoi një krizë të madhe ekonomike, e cila u thellua vetëm me fillimin e pushtimit rus të Ukrainës, duke u zhvilluar kryesisht në një krizë energjetike. Rusia shfrytëzoi paturpësisht situatën e furnizuesit kryesor të vendeve të BE-së me gaz dhe naftë dhe duke reduktuar furnizimin me këto energji dhe duke ndryshuar kushtet dhe mënyrat e pagesës, po përpiqet të gjunjëzojë Bashkimin. Indikacionet e para për këtë vijnë nga përçarja e Bashkimit për mënyrën se si Rusia duhet të trajtohet. Disa shtete anëtare, si Hungaria, madje kishin rezerva për kritikat politike ndaj Rusisë dhe dënimin e agresionit kundër Ukrainës, ndërsa të tjera, si Gjermania, e cila plotësonte një pjesë të madhe të nevojave të saj energjetike nga burimet ruse, kishte rezerva për sanksionet ekonomike.të cilat Bashkimi duhej t'i prezantonte Rusisë.

Dhe Bashkimi duket se nuk është nga këtu, sikur nuk e di se çfarë po ndodh me të. Dobësuar ndjeshëm pas largimit të Mbretërisë së Bashkuar, e ndarë për një sërë çështjesh që prekin postulatet më thelbësore të demokracisë, të shkaktuara nga sjellja autonome e politikës së jashtme dhe të brendshme nga disa shtete anëtare, kryesisht Polonia dhe Hungaria, në të cilat pothuajse gjysmë- sundojnë regjimet autoritare, Bashkimi nuk arriti të menaxhojë dhe të performojë i bashkuar në skenën botërore.

Zgjerimi me vendet e Ballkanit Perëndimor si pjesë shumë domethënëse e politikës së tij rajonale dhe ndërkombëtare po përjeton gjithashtu jo vetëm stagnim, por edhe regres. Vendet që nisën negociatat, Serbia dhe Mali i Zi, kanë ngecur prej kohësh dhe nuk po hapin kapituj të rinj. Serbisë, e cila ka marrëdhënie të veçanta me Rusinë, i është kërkuar që të harmonizojë politikën e saj të jashtme me atë të Bashkimit, edhe pse edhe disa shtete anëtare të Unionit nuk e kanë bërë këtë. Kosova, ndonëse e ka kërkuar prej kohësh, ende nuk ka marrë liberalizimin e vizave, dhe Bosnja e Hercegovina ka statusin e kandidatit.

Situata me Shqipërinë dhe Maqedoninë është realisht në prag të sjelljes skandaloze dhe ajo e vetëm një shteti anëtar të Unionit, Bullgarisë, e cila duke abuzuar me anëtarësimin e saj, po përpiqet të zgjidhë frustrimet që ka ndaj nesh, as fajtor dhe as i detyruar. , në pengmarrjen e Shqipërisë, por edhe të vendeve të tjera anëtare të Bashkimit. Përpjekjet e fundit të Emmanuel Macron për të "zgjidhur" problemin e vetos bullgare kanë rezultuar në rënien e qeverisë në Sofje dhe formimin e mundshëm të një shumice parlamentare pro-ruse. Triumfalizmi i Macron dhe Varhei, i shkaktuar nga fakti se parlamenti bullgar ende pranoi të ashtuquajturin "propozim francez", turbullohet nga deklarata e kryeministrit të "Maqedonasve të Veriut" Kovaçevski, i cili tha qartë në Bruksel se propozimi në këtë formë është i papranueshëm, si për kryesinë politike, ashtu edhe për qytetarët e Maqedonisë, për faktin se kërkesat bullgare janë të përfshira në kornizën e negociatave, të cilat, si rregull, duhet të zgjidhen në mënyrë dypalëshe.

Kriza e shkaktuar nga vetoja bullgare është vetëm gozhda e fundit në arkivolin e unitetit evropian. Bashkimi Evropian nuk arriti të organizohej në kushte “kohë paqeje”, të thithte të gjitha vendet nga Ballkani Perëndimor, që do të përfundonte procesin e anëtarësimit të vendeve të reja dhe do të mund të fillonte më tej procesin e riorganizimit dhe bashkimit të brendshëm, gjë që do të çonte në një Evropë të bashkuar vërtet politikisht dhe ekonomikisht dhe do të krijonte kushte për krijimin e forcave të armatosura evropiane.

Nëse e gjithë kjo do të ishte bërë me kohë, domethënë, nëse strategët evropianë do të kishin mundur të parashikonin krizat që ndodhën në dy vitet e fundit dhe para se të ndodhnin, ata do të kishin zgjidhur të gjitha, ose të paktën shumicën e çështjeve të hapura të botës. kriza do të kishte marrë një rrjedhë tjetër. Në kufirin e Rusisë do të kishte një Evropë të fortë të bashkuar dhe më të fortë ushtarakisht dhe politikisht, e cila nuk do të lejonte një poshtërim të tillë si ajo që po i ndodh tani. Mungesa e lidershipit dhe vizionit, si dhe ndikimet e ndryshme nga faktori i jashtëm që synonte përçarjen e tij, rezultuan se ishin pengesat kryesore për këtë.

Tani, në nga, do të jetë shumë më e vështirë për të zgjidhur çështjet e hapura dhe rreziku që ndarja të thellohet është real dhe i pritshëm. Koha do të tregojë nëse BE-ja do të mund të bashkohet sërish apo do të shkojë në drejtim të shpërbërjes, me pasoja që vendet e vogla dhe të parëndësishme, si Maqedonia, do t'i ndjejnë më së shumti mbi kurrizin e tyre.

Video e ditës