“Euromax” zbardh dezinformatat për minierën “Ilovica” – Nuk do të ketë cianid, mbetje hidroponike

Foto: "Euromax Resources"

Ose rajoni do të marrë një mega investim që do të stimulojë zhvillimin ekonomik në vitet në vijim, ose do të jemi të detyruar të shikojmë zgjidhje të tjera për të mbrojtur investimin tonë, tha presidenti i Bordit të Drejtorëve dhe shefi ekzekutiv në konferencën e djeshme për shtyp. në Shkup, ndër të tjera të Aeromax Resources, Tim Morgan – Win

Me një letër drejtuar ministres së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Kaja Shukova, Euromax Resources sqaron të gjitha dilemat dhe keqkuptimet që kanë lindur në periudhën e kaluar në lidhje me punën e minierës së ardhshme të bakrit “Ilovica-Shtuka” dhe sërish kërkon nga organet kompetente shqyrtimin dhe përgjigjen e kërkesës për bashkimin e koncesioneve “Ilovica 6” dhe “Ilovica 11” për të cilat nuk ka pengesa ligjore që të jenë pozitive. Në letrën e nënshkruar nga anëtarët e lartë të ekipit menaxhues të Euromax Resources, Timothy Morgan Wynn, Kryetar i Bordit të Drejtorëve dhe Kryeshefi Ekzekutiv, dhe Nicolas Treand, CEO, kompania thekson se në procesin e shfrytëzimit të burimeve minerale në e imja, pa cianid, as ndonjë substancë cianide. Kompania është e përkushtuar të investojë në teknologjitë më të avancuara që mundësojnë menaxhimin e mbetjeve sipas metodologjisë së "sterileve të thata", domethënë mbetjet do të kenë një strukturë të ngjashme me tokën e zakonshme, si dhe planet për të investuar në një të re. sistemi i furnizimit me ujë për fshatrat dhe popullsinë lokale.

“Në këtë letër theksojmë angazhimin tonë se nuk do të ketë përdorim të cianurit në procesin e shfrytëzimit. E përsëris, nuk do të ketë asnjë përdorim të një substance cianidi në asnjë formë. Sa i përket shqetësimeve për menaxhimin e mbetjeve, ne tashmë kemi një dizajn jashtëzakonisht të sigurt të menaxhimit të mbetjeve. Megjithatë, duke pasur parasysh përmirësimet e rëndësishme teknologjike të fundit, ne do të porosisim një studim për të zbatuar një strukturë të menaxhimit të "sterilit të thatë". Për të siguruar një furnizim të sigurt dhe të qëndrueshëm me ujë për familjet, ne jemi të përkushtuar të investojmë në një sistem të ri të ujit në mënyrë që banorët vendas të kenë ujë të pastër; dhe ne jemi të përkushtuar të ndërtojmë një tubacion nga rezervuari Turia në Ilovica, duke siguruar një furnizim të besueshëm me ujë në mënyrë që banorëve të mos mbeten pa ujë gjatë verës së nxehtë”, tha Timothy Morgan-Wyn, Kryetar i Bordit të Drejtorëve dhe Shef Ekzekutiv. Zyrtari i Euromax Resources Ltd në konferencën e djeshme për shtyp.

Qëllimi ynë kryesor është të zbusim frikën rreth zbatimit të projektit tonë, tha Nicolas Treand, CEO i Euromax Resources Ltd, duke shprehur besimin se plani për hapjen e minierës jo vetëm që do të kontribuojë pozitivisht në rritjen ekonomike, por edhe në përputhje me objektivat e mjedisit. aktivistë që mbrojnë një tranzicion në energjinë e gjelbër.

“Sipas projektit aktual, miniera e Ilovica Shtukës do të prodhojë 24.000 mijë tonë bakër në vit. Duke nënvizuar rëndësinë e projektit tonë minerar, është jetike të theksohet se gjatë jetës së tij, ai do të luajë një rol kyç në përmbushjen e këtyre kërkesave globale në rritje. Industria minerare ka evoluar ndjeshëm vitet e fundit, e nxitur nga parimet e minierave të përgjegjshme. Ne i përmbahemi teknologjive moderne që kanë prioritet mbrojtjen e mjedisit, përmirësojnë kushtet e punës dhe mbështesin përgjegjësi të konsiderueshme sociale”, tha CEO, Nicolas Treand.

Mbajtja e bashkëpunimit dhe komunikimit me popullsinë vendase mbetet ndër prioritetet më të larta të kompanisë. Realizimi i këtij projekti nuk nënkupton një skenar ose-ose. Përkundrazi, përparimi në teknologjitë moderne hap rrugën për bashkëjetesën dhe zhvillimin e njëkohshëm si të industrisë minerare ashtu edhe të bujqësisë në kushte të favorshme, theksoi Damian Petrovski, drejtor ekzekutiv i Euromax Resources LLC Shkup.

“Çështja ka ngecur në procedurat administrative dhe gjyqësore për një kohë të gjatë. Ne besojmë se është në interesin më të mirë të banorëve, shtetit dhe projektit që të marrin një vendim të shpejtë për të ardhmen e këtij projekti – ose rajoni do të marrë një mega investim që do të nxisë zhvillimin ekonomik për vitet në vijim, ose ne do të jemi të detyruar të shqyrtojmë zgjidhje të tjera të ruajtjes së investimit tonë”, tha Kryetari i Bordit të Drejtorëve dhe Kryeshefi Ekzekutiv, Tim Morgan-Wyn.

Realizimi i planit për ndërtimin e kompleksit minerar “Ilovica – Shtuka” paraqet një investim të konsiderueshëm në vlerë prej 340 milionë euro. Kjo nismë premton të krijojë rreth 1.000 vende pune direkte gjatë fazës së ndërtimit dhe 500 vende pune direkte gjatë operimit të minierës. Do të ndikojë pozitivisht në bizneset vendase, të cilat do të kenë përfitime të konsiderueshme. Parashikimet sugjerojnë një hyrje vjetore prej rreth 74 milionë euro në këto ndërmarrje vendore.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës