BE thotë se rrjeti social X “gënjen” më shumë: Cilit i besojnë më shumë maqedonasit?

Elon Musk X / Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Platforma Isk-X, dikur Twitter, është një rrjet social në të cilin janë ndajnë më shumë dezinformata dhe gënjeshtra në lidhje me numrin e postimeve. Kështu thuhet ndër të tjera në hulumtimin e bërë nga Komisioni Evropian ndonjë kryer mbi të anketuarit në disa vende anëtare të Bashkimit Evropian.

Domethënë sishkruan shërbimi britanik “BBC”, Hulumtimi është kryer në 6.000 postime unike në rrjetet sociale Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X dhe YouTube, dhe gjetjet e studimit tregojnë se rrjetet sociale transmetojnë globalisht përmbajtje të ndjeshme dhe të pamjaftueshme të verifikuara, domethënë manipuluese. Studimi analizoi përmbajtjen në tre vende të konsideruara veçanërisht në rrezik të dezinformimit – Spanjë, Poloni dhe Sllovaki.

Ndërkohë, BE-ja ka lëshuar një paralajmërim për Elon Musk që të respektojë ligjet e reja për lajmet e rreme dhe propagandën ruse pasi X u zbulua se kishte më shumë dezinformata nga çdo platformë kryesore e mediave sociale, raportoi The Guardian.

Raporti analizoi shkallën e dezinformimit në një raport të ri që zbuloi për herë të parë shkallën e lajmeve të rreme në mediat sociale në të gjithë BE-në, me miliona llogari të rreme të hequra nga TikTok dhe LinkedIn. Është interesante se Facebook u emërua si shkelësi i dytë më i keq kur bëhet fjalë për dezinformimin, sipas raportit, i cili gjithashtu vë në dukje se nëse rrjetet sociale nuk respektojnë rregullat evropiane të shkëmbimit të të dhënave, Brukseli në të ardhmen e afërt mund t'i shpallë ato të paligjshme sipas Shërbimet e Aktit Dixhital (DSA), i cili hyri në fuqi në gusht.

Profilet e Elon Musk dhe Mark Zuckerberg / Foto: Jakub Porzycki / Zuma Press / Profimedia

Ndërkohë Facebook dhe gjigantë të tjerë të teknologjisë, duke përfshirë Google, TikTok dhe Microsoft, janë nënshkruar në një kod praktike të hartuar nga BE për të siguruar që ata mund të përgatiten në kohë për të vepruar brenda kufijve të ligjeve të reja. Twitter ka braktisur kodin e praktikës, por sipas ligjit të ri është i detyruar të respektojë rregullat ose do të përballet me një ndalim në mbarë BE-në.

Kritika të mprehta për politikat e postimit të Musk dhe X

-Z. Musk e di se ai nuk përjashtohet duke braktisur kodin e praktikës. Ka detyrime sipas ligjit të fortë. Kështu që mesazhi im për Twitter/X është që ju duhet janë pajtohen. Ne do të shikojmë se çfarë bëni ju - tha komisioneri evropian Vera Jurova, e cila është përgjegjëse për zbatimin e kodit të ri kundër dezinformimit.

Raporti prej 200 faqesh është një pasqyrë e performancës së platformave kryesore në gjashtë muajt e parë të 2023 viti te janë përgatituni të respektoni ligjin e ri dhe të hiqni kapakun e përpjekjeve prapaskenave të Facebook dhe të tjerëve për të kufizuar propagandën ruse, gjuhën e urrejtjes dhe dezinformatat e tjera.

"Shteti rus janë të përfshirë në luftën e ideve për të ndotur hapësirën tonë të informacionit me gjysmë të vërteta dhe gënjeshtra për të krijuar një imazh të rremë se demokracia nuk është më e mirë se autokracia”, tha Jurova.

Pronari i LinkedIn, Microsoft, parandalojnë krijimin e 6,7 milionë llogari të rreme dhe hiqni 24.000 copë përmbajtje të rreme YouTube, në pronësi të Google, i tha BE-së se kishte hequr më shumë se "400 kanale të përfshira në operacionet e koordinuara të ndikimit të lidhura me Agjencinë e Kërkimeve të Internetit të sponsorizuar nga Rusia".

Paralelisht me këtë TikTok tashmë është hequr pothuajse 6 milionë të rreme llogaritë dhe 410 reklama të paverifikueshme. Google bëri të njëjtën gjë, duke hequr reklamat nga afro 300 faqe të lidhura me "faqet propagandistike të financuara nga shteti" dhe duke refuzuar më shumë se 140.000 reklamues politikë për shkak të "proceseve të dështuara të verifikimit të identitetit".

objektiv, janë ajo thotë në raport, ka zgjeruar kontrollin e saj të fakteve në 26 partnerë që mbulojnë 22 gjuhë të BE-së, tani duke përfshirë çekishten dhe sllovakisht. TikTok, i cili së fundmi u gjobit me 345 milionë euro (300 milionë £) për shkeljen e rregullave të mbrojtjes së të dhënave të fëmijëve, po punon gjithashtu për të respektuar DSA. Microsoft, një tjetër pjesëmarrës në kodin e praktikës, i tha BE-së se ose ka fshirë informacionin ose ka reduktuar informacionin e dyshimtë në lidhje me 800.000 pyetje kërkimi për luftën në Ukrainë.

A besojnë maqedonasit gjithçka që lexojnë në internet?

Forcimi i sistemit të kontrollit në institucionet arsimore, ngritja e nivelit arsimor por edhe ngritja e shkrim-leximit mediatik do të ndihmonte shumë në procesin e luftës kundër lajmeve të rreme dhe parandalimin e situatave nga të cilat nuk mund të "mbroheshim" siç është tani. rasti në disa vende të BE-së që një pjesë e ekspertëve vendas këshillojnë. Sipas tyre, ndezja e alarmit për kontroll më të madh ndaj fëmijëve në rrjetet sociale do të kontribuonte në uljen e këtij trendi, i cili është i rrezikshëm dhe gjithnjë e më i pranishëm në vendet evropiane por edhe në rajon.

Në këtë kontekst, komunikuesi është gjithashtu një ekspert në komunikim Bojan Kordalov për Shtypi i Lirë Duke komentuar raportin nga këndvështrimi maqedonas, ai thotë se problemi me falsitetet në rrjetet sociale në Maqedoni është serioz.

Bojan Kordalov - komunikues / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

– Shkalla e anonimitetit dhe mosidentifikimit të “X” ish-Twitter është shumë më e lartë dhe vetëm me kaq konsiderohen anonimë njerëzit që mund të përhapin dezinformata dhe ta bëjnë më së miri dhe më lehtë atje. Me fjalë të tjera, mënyra se si funksionon ky rrjet është shpikur në kuptimin që shpejtësia e informacionit është prioritet dhe e vërteta - thekson komunikuesi Kordalov.

Komunikuesi këshillon që për të kapërcyer këtë problem serioz që mundon shoqërinë vendase si dhe shoqëritë e vendeve të tjera të rajonit, nevojitet një përfshirje më e madhe e institucioneve në terren mes të interesuarve dhe një qasje individuale për zgjidhjen e problemit. .

- Qëndrimi im është se nuk është vendimtare se ku, kush dhe çfarë bën në rrjetet sociale. Në rrjetin X mund të gjesh njerëz që nuk përhapin dezinformata. Përkundrazi, në këtë rrjet social ka profile të vlefshme që ndajnë përditë informacione të rëndësishme dhe të verifikuara. Për mua si komunikuesi është i rëndësishëm për të janë zbuloni se kush po bën atje dhe çfarë. Është lufta kundër dezinformimit që duhet të ndërmarrin institucionet. Duhet të janë ndaloni të synoni mediat dhe grupet, por individualisht po janë afron dhe zgjidh problemin e lajmeve të rreme, propagandës dhe dezinformimit - nënvizon Kordalov.

Lajmet e rreme po bëhen pengesë në anëtarësimin në BE

Dezinformatat në hapësirën maqedonase të internetit po përhapen me shpejtësi dhe të tilla janë gjithnjë e më shumë. Komisioni Evropian gjithashtu shprehu shqetësim për këtë çështje në Raportin e fundit për vitin 2022 mbi progresin e S. Maqedonia në rrugën e saj të integrimit evropian. Raporti thekson se ka “kërcënime në rritje nga dezinformata”, dhe vë në dukje mediat online dhe rrjetet sociale si burimin kryesor të llojeve të ndryshme të dezinformatave.

- Mediat online nuk janë të rregulluara me ligj të veçantë, dhe ka pikëpamje të ndryshme për nevojën e rregullimit, veçanërisht duke pasur parasysh kërcënimet në rritje të dezinformatave. Mediat online dhe platformat e mediave sociale janë burimi kryesor i dezinformimit, dezinformimit, gjuhës së urrejtjes, shkeljes së standardeve profesionale dhe shkeljes së të drejtave të pronësisë intelektuale, thuhet në Raportin e KE-së 2022 – thuhet në dokumentin e KE-së.

Në dokumentin e BE-së shtohet gjithashtu se në kontekstin e dezinformatave që vijnë në lidhje me luftën në Ukrainë, Qeveria e Maqedonisë në mars të vitit 2022 ndaloi ritransmetimin e kanaleve televizive ruse duke ndryshuar Ligjin për Masat Kufizuese. Ndryshe, raportimet e mëparshme të bazuara në burime policore tregojnë se policia deri më tani ka vepruar në dhjetëra raste, por shtojnë se ende është shumë e vështirë pasi nuk ka ligje konkrete. Që atëherë, ata disa herë e deri më tani kanë informuar se nuk ka asnjë krim të vërtetë dhe se ndaj tyre mund të veprojnë vetëm kur kanë lidhje me një krim tjetër. Në Kodin Penal nuk ka asnjë vepër penale për lajme të rreme. Ministria e Brendshme vepron kundër lajmeve të rreme në koordinim me Prokurorinë Publike. Nga aty lind pyetja nëse na duhet një ligj i ri ku lajmet e rreme do të jenë krim.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës