BE është e ndarë në lidhje me ndalimin e turistëve rusë

Foto: ilustrim / Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky i ka kërkuar vazhdimisht BE-së ndalimin e hyrjes së turistëve rusë, gjë që ende nuk ka marrë një përgjigje konkrete, kryesisht për shkak të ndarjes që ekziston mes vendeve anëtare të BE-së për këtë çështje.

Disa vende, kufijtë e të cilëve janë afër atyre të BE-së, tashmë kanë vendosur ndalimin e dhënies së vizave për rusët, por tani për tani Bashkimi Evropian nuk ka një përgjigje konkrete për këtë problem.

“Një numër më i madh rusësh mbështesin agresionin, gëzohen për granatimet e qyteteve tona dhe vrasjen e ukrainasve. Sapo të jetë kështu, le të gëzohen rusët në Rusi”, tha ministri i Jashtëm i Ukrainës, Dmytro Kuleba.

Dmitro Kuleba
Dmitry Kuleba, Ministër i Punëve të Jashtme të Ukrainës / Foto: EPA-EFE / TOMS KALNINS

Zelensky për "Washington PostAi deklaroi se Perëndimi duhet t'i mbyllë kufijtë e tij për rusët dhe se ata duhet "të jetojnë në botën e tyre derisa të ndryshojnë filozofinë e tyre".

Kremlini reagoi ashpër ndaj kërkesave të tilla të Zelensky dhe i konsideroi ato "provokuese".

Mbështetje nga vendet baltike

Shtetet anëtare lindore të BE-së si Letonia, Lituania dhe Polonia ndaluan lëshimin e vizave për rusët menjëherë pas pushtimit rus në shkurt, kujton "Euraktive".

Madje Estonia shkoi një hap më tej, duke ndaluar hyrjen për rusët që kishin viza më parë.

Finlanda, e cila ka kufirin më të gjatë me Rusinë, do të ulë numrin e vizave turistike për rusët në vetëm 10% nga XNUMX shtatori. Vendi ka lëshuar deri më tani një mijë viza për rusët në ditë.

Masa të tilla do të kishin një ndikim të madh tek turistët rusë. Për shkak të sanksioneve të vendosura nga BE për të ndaluar fluturimet nga Rusia, rusët duhet të udhëtojnë në Finlandë vetëm me makinë ose autobus dhe kështu të arrijnë në vendet e tjera evropiane.

Turistët rusë përdorin viza Shengen që janë normalisht të vlefshme në 26 vende të BE-së dhe vendet fqinje, duke përfshirë Zvicrën dhe Norvegjinë. Vizat zakonisht lejojnë një qëndrim deri në 90 ditë në një periudhë 180-ditore.

Flamujt e Bashkimit Evropian / Foto: MPB

Këto 26 vende morën rreth tre milionë aplikime për vizë Shengen vitin e kaluar.

Rusët përbënin grupin më të madh të aplikantëve për viza të tilla, me 536.000 prej tyre, me vetëm tre përqind të kërkesave të tyre të refuzuara.

Estonia dëshiron që rregullat e BE-së të ndryshojnë për t'i lejuar asaj të ndalojë rusët me viza Shengen, pavarësisht se cili vend i BE-së i ka lëshuar ato.

Sanksionet e BE-së kërkojnë unanimitet mes të 27 vendeve anëtare dhe në takimet e fundit ku u diskutuan sanksione të tilla, u desh të diskutoheshin kundërshtimet, veçanërisht ato të Hungarisë.

Republika Çeke – e cila kryeson BE-në – mbajti një qëndrim neutral. Ai thotë se "dhënia e vizave për turistët rusë në kohë agresioni është e papërshtatshme", por thotë se nuk mbështet një ndalim total.

Praga thotë se dëshiron të vazhdojë të lejojë hyrjen e gazetarëve rusë dhe civilëve të tjerë që kanë frikë nga persekutimi.

Kjo dispozitë për azilin pranohet përgjithësisht nga vendet në favor të ndalimit të vizave turistike, përfshirë Ukrainën.

"Ndëshkoni Kremlinin, jo rusët"

Gjermania dhe Portugalia e konsiderojnë ndalimin total të vizave turistike të BE-së të dëmshme kur bëhet fjalë për rusët që nuk pajtohen me Kremlinin dhe përpiqen të largohen nga vendi i tyre.

Në shkurt, BE kufizoi vizat në kategori të caktuara për rusët me lidhje me Kremlinin, duke përfshirë nëpunësit civilë, mbajtësit e pasaportave diplomatike dhe drejtuesit e kompanive. Por vizat turistike ishin ende të lejuara.

Greqia dhe Suedia nuk kanë mbajtur një qëndrim publik për këtë çështje dhe Danimarka ka thënë se dëshiron të shohë një konsensus evropian përpara se të vendosë.

Komisioni Evropian ka pranuar se po zhvillohen diskutime për të parë nëse mund të arrihet një "qasje e koordinuar".

Nga atje, ata theksuan nevojën për një qasje humanitare ndaj disidentëve rusë dhe se kërkesat për viza duhet të vlerësohen individualisht dhe jo sipas një rregulli të përgjithshëm.

Komisioneri i BE-së për Punët e Brendshme, Ilva Johansson, është planifikuar të vizitojë Finlandën dhe Letoninë në fillim të shtatorit për të diskutuar çështjen me autoritetet atje.

Video e ditës