BE mund të ngrijë fondet për Hungarinë dhe Poloninë

Johannes Hahn
Johannes Hahn / Foto: EPA-EFE / VIRGINIA MAYO / POOL

Komisioni Europian mund të sugjerojë një ngrirje të fondeve strukturore të Bashkimi Evropian për Hungarinë dhe Poloninë I shqetësuar për sundimin e ligjit përpara zgjedhjeve parlamentare hungareze më 3 prill, tha të martën komisioneri i buxhetit Johannes Hahn, raporton Reuters

“Ne duhet të veprojmë sipas rregullave dhe rregulloreve dhe nuk mund të shikojmë datat e zgjedhjeve”, u tha Hahn gazetarëve kur u pyet për mandatin e ekzekutivit të BE-së.

Polonia dhe Hungaria kanë kundërshtuar një rregullore të re të BE-së që lidh pagesën e fondeve buxhetore afatgjata me bllokun 27-vendesh me respektimin e shtetit të së drejtës.

Ligji, i cili ka hyrë në fuqi që nga fillimi i vitit 2021, i jep Komisionit fuqi në betejat për vlerat demokratike me qeveritë nacionaliste dhe euroskeptike në të dy vendet, pasi vite të tëra presioni diplomatik kanë dështuar.

Grantet e ngrira

Komisioni tashmë ka ngrirë veçmas miliarda euro grante për Budapestit dhe Varshavës nga fondi i saj i rimëkëmbjes pandemike, duke përmendur të njëjtat shqetësime tani.

Komisioni beson se të dy vendet nuk i përmbushin standardet bazë të BE-së - sepse gjyqësori polak nuk është më i pavarur dhe ka zbuluar se shumë nga paratë e BE-së të përdorura në prokurimet publike në Hungari shkojnë për furnitorët e lidhur me partinë Fidesz në pushtet. Të dyja nënkuptojnë se fondet e BE-së mund të keqpërdoren.

Nëntorin e kaluar, Komisioni u kërkoi dy qeverive të sqaronin se si planifikojnë të adresojnë shqetësimet e tij.

Hahn tha se komisioni nuk kishte marrë një përgjigje nga Polonia deri në afatin e së hënës dhe tani do të dërgonte një kujtesë. Hungaria ka kohë deri në mesnatën e sotme.

Të dy vendet e kanë kundërshtuar rregulloren përpara gjykatës më të lartë të BE-së dhe një vendim pritet në shkurt. Nëse gjykata mban anën e prokurorit të saj të përgjithshëm, i cili vitin e kaluar rekomandoi refuzimin e sfidës, komisioni do të ishte i lirë të vepronte.

Zyrtarët e BE-së thanë se nuk prisnin që përgjigjet polake dhe hungareze të hapnin një çështje të re pasi nuk kishte ndryshime ligjore në asnjërin vend për të adresuar shqetësimet e BE-së.

Nëse Komisioni nuk është i kënaqur me përgjigjet, do të ketë një muaj kohë për të përgatitur propozimin e tij për ngrirjen e parave të BE-së për Poloninë dhe Hungarinë, dhe më pas qeveritë e BE-së do të kenë një muaj kohë për ta miratuar atë me shumicë të cilësuar.

Video e ditës