BE: Kosova dhe Serbia mund të kërcënojnë reputacionin e tyre ndërkombëtar nëse nuk fillojnë së shpejti zbatimin e Marrëveshjes së Ohrit

BE Bruksel / Foto Sloboden pechat/ Zarko Nastoski

Zëdhënësja e Bashkimit Evropian Peter Stano deklaroi se Kosova dhe Serbia mund të rrezikojnë reputacionin e tyre ndërkombëtar nëse nuk fillojnë zbatimin sa më shpejt të Marrëveshjes së Ohrit. Ekonomik online.

Stano theksoi se kredibiliteti i palëve do të kërcënohet nga moszbatimi i asaj që është rënë dakord, sepse për t'u parë si partner i besueshëm i BE-së duhet të zbatojnë atë që kanë premtuar.

“Për t'u parë si një partner i besueshëm i BE-së, palët duhet të përmbushin atë që kanë premtuar. Liderët evropianë në takimin e djeshëm në Samitin e Brukselit i kanë bërë thirrje Kosovës dhe Serbisë që shpejt dhe me mirëbesim të zbatojnë obligimet e tyre që dalin nga takimi në Ohër. Të dy palët në Ohër ranë dakord që menjëherë të fillojnë zbatimin e të gjitha dispozitave të Marrëveshjes dhe Aneksit. Teksti i rënë dakord qartë thotë: “Kosova dhe Serbia janë plotësisht të përkushtuara për të respektuar të gjithë anëtarët e Marrëveshjes dhe të këtij Aneksi”. Dispozitat e Marrëveshjes (duke përfshirë Aneksin) tani do të inkorporohen në Kapitullin 35 për Serbinë dhe në agjendën e Grupit Special të Normalizimit për Kosovën. Kjo do të thotë se palët do të jenë të detyruara kontraktualisht të zbatojnë dispozitat nëse duan të bëjnë përparim drejt BE-së. Moszbatimi do të thotë të braktisësh rrugën drejt BE-së”, tha Stano.

Në të njëjtën kohë, Stano bëri të ditur se në ditët në vijim institucionet e BE-së së bashku me të dyja palët do të nisin hapat e parë të fazës së zbatimit të marrëveshjes.

“Në ditët në vijim, tashmë me miratimin e Këshillit Evropian, liderët e 27 vendeve anëtare së bashku me të dyja palët do të fillojnë procesin e operacionalizimit të hapave të parë të fazës së zbatimit. Siç tha dje përfaqësuesi i lartë: "Unë do t'i këshilloja të bëjnë punën e tyre". Historia e dialogut ka dëshmuar se rëndësia e marrëveshjes matet nga shkalla e zbatimit të saj, jo nga nënshkrimi. Ai e ka pasur shumë të qartë se marrëveshja është rënë dakord, se duhet zbatuar”, tha Stano.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës