BE-ja konfirmon mbështetjen e saj për zhvillimin e nismës "Tre Detet".

Flamujt e Bashkimit Evropian / Foto: MPB

Parlamenti Evropian, Këshilli i BE-së dhe Komisioni Evropian konfirmuan sot mbështetjen e tyre për nismën Tre detet, e cila bashkon përpjekjet për zhvillim në Austri, Estoni, Letoni, Lituani, Poloni, Rumani, Sllovaki, Slloveni, Hungari, Bullgari, Kroaci. dhe Republika Çeke.. Nisma lidh 12 vendet e vendosura midis detit të Zi, Baltik dhe Adriatik.

Raportuesi i PE për nismën, Patrick Jacqui (Konservatorët dhe reformatorët evropianë), theksuan se "Tre detet" synon të korrigjojë gabimet e bëra pas Luftës së Dytë Botërore dhe prek rajonet që janë braktisur në dekadat e fundit.

Në emër të Presidencës së Këshillit të BE-së, Ministri çek i Çështjeve Evropiane Mikulas Beck shtoi se nisma ka për qëllim lidhjen dhe sigurinë energjetike dhe ndihmon në kapërcimin e varësisë nga importet e burimeve ruse të energjisë.

Komisioneri Evropian për Energjinë Kadri Simson shprehu pritshmërinë që "Tre detet" do t'i japin një shtysë shtesë tranzicionit energjetik, veçanërisht në vendet më të cenueshme ndaj kërcënimit rus për të ndaluar plotësisht furnizimin me karburant.

Burimi: MIA

Video e ditës