BE është afër një konsensusi për një embargo të naftës ndaj Rusisë, pretendon Gjermania

Vaj rus / Foto: EPA

Bashkimi Evropian ndoshta do të pajtoheni embargo ndaj importeve të naftës ruse “Brenda pak ditësh”, tha ministri gjerman i ekonomisë, por të bësh një çarje në financat ushtarake të Rusisë mund të nënkuptojë gjithashtu kufizimin e çmimeve globale të naftës.

“Ne do të arrijmë një marrëveshje brenda disa ditësh”, tha ministri i Ekonomisë Robert Habek për stacionin televiziv gjerman ZDF kur u pyet për embargon e naftës së BE-së si hakmarrje për pushtimin rus të Ukrainës.

Megjithatë, ai paralajmëroi se embargoja nuk do ta dobësonte automatikisht Kremlinin. Rritja e çmimeve globale të naftës pas shpalljes së një embargoje ndaj naftës ruse, tha ai, i kanë lejuar Shtetet e Bashkuara të gjenerojnë më shumë të ardhura duke shitur sasi më të vogla.

Kjo është arsyeja pse Komisioni Evropian dhe Shtetet e Bashkuara kanë punuar në një propozim për të ndaluar pagesën "me çdo kusht" për naftën, por për të kufizuar çmimet globale, tha ai.

“Është një masë e pazakontë, por këto janë kohë të pazakonta”, tha ai. "Kjo politikë do të funksionojë vetëm nëse shumë vende pranojnë... dhe kjo duhet të jetë një pikë bashkimi," tha ministri.

Video e ditës