BE kërkon gjykatën speciale për krimet ruse të luftës: "Ata duhet të paguajnë"

Ursula von der Leyen/ Foto EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Bashkimi Evropian do të përpiqet, me mbështetjen e OKB-së, të krijojë një gjykatë të dedikuar për hetimin dhe gjykimet e krimeve të luftës ruse të kryera në luftën në Ukrainë, tha sot presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

“Pushtimi rus i Ukrainës ka sjellë vdekje, shkatërrim dhe vuajtje të paimagjinueshme. Të gjithë i kujtojmë tmerret e Buçës. Vlerësohet se më shumë se 20.000 civilë dhe më shumë se 100.000 anëtarë të ushtrisë ukrainase janë vrarë në luftë deri më tani”, tha von der Leyen.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1597857662753902592

“Rusia duhet të paguajë për krimet e saj të tmerrshme, përfshirë krimin e agresionit kundër një shteti sovran. Për këtë arsye, megjithëse vazhdojmë të mbështesim krijimin e gjykatës ndërkombëtare, ne propozojmë krijimin e një gjykate speciale që do të mbështesë OKB-në dhe do të hetojë dhe ndëshkojë krimet ruse të agresionit”, shtoi ajo.

“Ne jemi të gatshëm të punojmë me komunitetin ndërkombëtar për të marrë mbështetjen më të madhe të mundshme ndërkombëtare për krijimin e asaj gjykate speciale. Rusia gjithashtu duhet të paguajë financiarisht për shkatërrimin që ka shkaktuar. "Ukraina vlerësohet të ketë pësuar dëme prej rreth 600 miliardë euro. Rusia dhe oligarkët e saj duhet të kompensojnë dëmin e Ukrainës dhe kostot e rindërtimit të vendit," tha kreu i KE në një fjalim video.

"Krimet e tmerrshme të Rusisë nuk duhet të mbeten pa u ndëshkuar," tha von der Leyen.

Rusia, le të kujtojmë, mohon se ka vrarë civilë dhe ka kryer krime lufte pavarësisht provave bindëse të masakrës në Bucha. Presidenti ukrainas Zelensky deklaroi se më shumë se 400 krime lufte janë kryer vetëm gjatë pushtimit të Khersonit.

Video e ditës