BE-ja kërkon heqjen graduale të subvencioneve të energjisë, amvisëritë maqedonase janë të mbrojtura për momentin, por deri kur?

faturat e energjisë elektrike Llogaria e EVN-së
Faturat e energjisë elektrike. / Foto: Dragan Mitreski / Free Press.

Një ekip ekonomiko-energjetik është duke e monitoruar situatën në nivel vendor dhe rajonal, lidhur me gjendjen me tregjet e energjisë dhe në periudhën e ardhshme do të merren vendime të duhura të cilat do të jenë para së gjithash në interes të qytetarëve dhe kompanive. Qeveria.

Një zyrtar i Brukselit javën e kaluar u bëri thirrje vendeve të Bashkimit Evropian që të fillojnë të heqin dorë nga subvencionet masive të energjisë për konsumatorët, ndërsa përgatiten të rivendosin rregullat e buxhetit tre vjet pas shpërthimit të pandemisë së koronavirusit. Për momentin nuk ka njoftime të tilla nga Qeveria jonë, por për “Sloboden Pechat” thonë se po monitorojnë se çfarë po ndodh dhe do të marrin vendimet e duhura.

- Ekipi qeveritar ekonomik dhe energjetik është duke monitoruar situatën në nivel vendor dhe rajonal, sa i përket gjendjes me tregjet e energjisë, dhe në periudhën e ardhshme do të merren vendime të duhura që do të jenë para së gjithash në interes të qytetarëve dhe kompanive. thotë Qeveria.

Nga aty shtojnë se pas përfundimit të krizës në muajin prill do të prezantohen publikisht efektet e deritanishme dhe mënyra e përballimit të krizës në periudhën e kaluar.

-Një nga përcaktimet kryesore të Qeverisë në periudhën e kaluar, veçanërisht për kohëzgjatjen e krizës energjetike, ishte furnizimi i pandërprerë me energji elektrike, termike, gaz natyror, derivatet e naftës etj. Për këtë qëllim u ndanë mjete buxhetore për të mbështetur ekonominë dhe qytetarët. Është vërejtur nga Banka Botërore se ne i ndajmë më së shumti mjete nga vendet e rajonit. Me mjetet dhe masat e ndara arritëm që të amortizojmë pasojat e krizës, e cila më së shumti ka prekur kategoritë dhe bizneset vulnerabël- sqaron Qeveria.

AD ESM njoftoi se “Për subvencionet e energjisë, si dhe për vendimet dhe deklaratat për heqjen e tyre janë përgjegjëse Qeveria apo Ministria e Ekonomisë”.

- Ne kemi subvencione për energji elektrike për konsumatorët me vendim të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për të mbuluar një pjesë të çmimit të energjisë elektrike të prodhuar nga SHA ESM për furnizuesin universal - thuhet në përgjigjen që ka marrë Sloboden Pechat. nga AD ESM.

Në lajmin e publikuar nga Buletini i Agjencisë së Energjisë së Serbisë, ndër të tjera thuhet se KE ka prezantuar planin e saj për rivendosjen e Paktit të Stabilitetit dhe Rritjes, i cili u pezullua në fillim të pandemisë në vitin 2020, sepse BE-ja. qeveritë shpenzuan shuma të mëdha për të mbështetur ekonomitë e tyre dhe për të ofruar kujdes shëndetësor. Rritja e çmimeve të energjisë si rezultat i luftës në Ukrainë vitin e kaluar bëri që shtetet anëtare të ofrojnë mbështetje për familjet dhe bizneset që luftojnë për të paguar faturat e tyre. Megjithatë, Komisioni Evropian beson se masat tani duhet të tërhiqen. Qeveritë shpenzuan 1,2 për qind të PBB-së së BE-së në vitin 2022 për subvencionet e energjisë dhe planifikojnë të shpenzojnë 0,9 për qind në 2023.

“Me uljen e çmimeve të energjisë, ne duhet të shkojmë drejt heqjes graduale të shumicës së masave mbështetëse, duke filluar nga ato që janë më pak të synuara”, tha Valdis Dombrovskis, nënkryetar ekzekutiv i Komisionit.

Bekteshi: Maqedonia shpenzoi më pak para për krizën energjetike

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi ka analizën e gjithçkaje që është ndërmarrë dhe sa janë shpenzuar për analizat energjetike, por do t'ia lërë opinionit publik që t'ia prezantojë drejtori i ESM-së, Vasko Kovaçevski.

- Unë e kam analizën, por do t'ia lija drejtorit të ESM-së të bëjë një prerje tërthore se si e përballuam krizën energjetike. Mund të them që nëse bëjmë një krahasim me vendet e tjera jemi më të mirët, pra krizën energjetike e kemi përballuar me sa më pak para, si për mungesë kufizimesh, ashtu edhe për çmimin e energjisë elektrike. për familjet.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës