ESM nuk importon energji dhe kush e bën do të dihet brenda një muaji

Kreshnik Bekteshi
Kreshnik Bekteshi / Foto: Screenshot, Facebook

Furnizuesit e energjisë elektrike që ofrojnë kompanitë që janë në tregun e lirë, padyshim që nuk kanë bërë projeksione në kohë ose i kanë shtyrë projeksionet për shkak të motit apo për arsye të tjera, sipas ministrit të ekonomisë.

Të dhënat që tregtari ose furnizuesi i energjisë elektrike ka tërhequr sasi të caktuara të energjisë elektrike nga rrjeti evropian mund të përcaktohen një herë në muaj ose një herë në dy muaj. Për këtë arsye është e pamundur të shihet në baza ditore se cila kompani ka tërhequr energjinë elektrike evropiane dhe për këtë arsye në raportin e përgatitur nga Qeveria nuk ka të dhëna për këtë operacion, theksoi ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi. Ai konfirmoi se 1.700 megavat orë energji elektrike janë tërhequr nga ENCOE të dielën, por shumica e tyre ishin kompani që sigurojnë energji elektrike në tregun e lirë për klientët e tyre. ESM nuk importon energji elektrike në nivel global, është i vendosur ministri.

- Pas takimit të sotëm me drejtorin e ESM-së, ju siguroj se tani nuk importohet energji elektrike në vend për nevojat e tregut të rregulluar ku janë amvisëritë dhe konsumatorët e vegjël - tha Bekteshi.

Ai shpjegoi se këto tërheqje nuk janë tërësisht nga ESM, por janë bërë edhe nga furnizuesit e energjisë elektrike që furnizojnë kompanitë në tregun e lirë.

- Është e qartë se nuk i kanë bërë projeksionet në kohë ose nga ana tjetër i kanë shtyrë projeksionet për shkak të motit apo për arsye të tjera. Këto 1.700 megavat orë energji elektrike kanë qenë vetëm të dielën dhe shumica e tyre nuk janë të ESM-së, por kryesisht të kompanive tjera – theksoi ministri i Ekonomisë.

I pyetur se pse tërheqjet e energjisë elektrike nga Asociacioni Evropian i Energjisë nuk janë pjesë e raporteve ditore të Qeverisë për energjinë elektrike të prodhuar, Bekteshi sqaroi se ato të dhëna përcaktohen një herë në muaj ose një herë në dy muaj. Sipas Bekteshit, më e rëndësishmja është që ESM-të të jenë gati dhe të kenë rezervë për herë të parë, siç është transformatori në rast se më e keqja ndodh në REK Manastir.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës